Skip to content

De nieuwe prikkel - Theaterrevue met zeven korte films

Op 27 september 1899 ging in het Amsterdamse Grand Théâtre de revue ‘De nieuwe prikkel’ in première. In deze klucht speelt Roland Krimmetart een welgestelde vrijgezel die opgenomen wil worden in een exclusieve club. Om toegelaten te worden, moet hij tonen dat hij bestand is tegen vrouwelijke charmes. Probleem is echter dat de dames hem niet zien staan. Om de interesse van vrouwen te wekken, steelt hij een liefdeselixer van de operaster Camilla Chelsea. Met resultaat: op een bal – het Geïllustreerde Briefkaarten Congres – vallen de dames bij bosjes voor hem. Als Camilla Chelsea hem in tranen smeekt om het elixer terug te geven, bezwijkt Roland voor haar charmes. Gelukkig heeft hij een verloofde om hem te troosten.

Still uit Weeshuis-quaestie (NL, Emile Lauste [?], 1899)

Tijdens het bal in de revue werden zeven korte films vertoond. De filmpjes, met opnamen van Amsterdam, werden gepresenteerd als levende ansichtkaarten, geadresseerd aan de heer Ressig (directeur van het openbaar vervoer), baron De Staal (voorzitter van de Vredesconferentie), de heer Van Hasselt (directeur van de Gemeentelijke Waterleiding), de heer Wolff (directeur van het Bureau voor Vreemdelingenverkeer) en de heren Van Riemsdijk en Van Wagenburg (artsen van de Gemeentelijke Geneeskundige Dienst).

Te zien waren Naar ’t Tolhuis, Een trambestorming op zondag op den Dam, Weeshuis-quaestie, Watersnood in buurt YY, Amsterdams´s vreemdelingenverkeer, De zieke gemeente-ambtenaar en Tolhuis! Kiele! Kiele!. Behalve de tweede en derde film waren alle opnamen in scène gezet.

De filmopnamen werden gemaakt door cameraman Emile Lauste in opdracht van de Nederlandsche Biograaf- en Mutoscope Maatschappij (NBMM). Lauste was in dienst van zustermaatschappij British Mutoscope & Biograph Company. In september 1899 kwam hij naar Nederland om de serie films op te nemen.

Lauste was al eerder dat jaar – eind mei/begin juni – naar Nederland gekomen om voor de NBMM een aantal korte natuuropnamen en reportages te maken.