Alberts Frères

geschiedenis

De gebroeders Albert en Willy Mullens waren vanaf eind negentiende eeuw actief als reisbioscoopexploitanten. Ze begonnen als Koninklijk Cagliostro-Theater, maar veranderden hun naam in 1901 in Alberts Frères.

De eerste paar jaar onderscheidden ze zich nog niet van hun beroepsgenoten, maar daar kwam rond 1903 verandering in. Zo zorgden ze ervoor dat ze een mooie, luxueuze tent hadden met goede muzikale begeleiding, technisch perfecte projectie en altijd de nieuwste en mooiste films. Vaak wisten ze als eersten nieuwe films van Pathé Frères te bemachtigen, nog voor deze officieel in de catalogi werden aangeboden.

Dankzij hun voorstellingen 's zomers in een bioscooptent en 's winters in verenigingsgebouwen en theaters werden zij met recht geprezen als 'les rois de bioscope'. Willy Mullens maakte ook naam als explicateur.

Grote populariteit verwierf Alberts Frères met de 'sprekende bioscoop' (filmvertoningen met grammofoongeluid) en met hun zelf geproduceerde korte speelfilms en documentaires. Het merendeel van deze films namen ze tussen 1904 en 1907 op in hun eigen atelier in Breda.

De meeste roem en succes brachten echter de op locatie opgenomen korte speelfilms, waaronder Ah! Ah! Die Oscar, De mésaventure van een Fransch heertje zonder pantalon aan het strand te Zandvoort en De jacht op Frans Rosier.

Vanaf 1909 legden de gebroeders Mullens zich steeds meer toe op vertoningen op vaste locaties. Zo exploiteerden ze onder andere bioscopen in Haarlem en Den Haag. In 1911 scheidden hun wegen.

Albert Mullens werd directeur van het Amsterdamse Grand Théâtre en hield zich nog incidenteel met film bezig.

Willy Mullens bleef actief als producent en vertoner, in zijn eigen Residentie-Bioscoop in Den Haag. Tot 1918 vertoonde en produceerde hij nog onder de naam Alberts Frères, daarna richtte hij voor de productie van zijn films een nieuwe maatschappij op: de 's-Gravenhaagsche Filmfabriek, die na enkele maanden werd omgedoopt in Haghe Film. De naam Alberts Frères bleef tot midden jaren twintig gehandhaafd voor Willy Mullens' voorstellingen in zijn eigen bioscoop of in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen te Den Haag.

informatie

Opgericht: 
1899
Ontbonden: 
1917

foto's

filmografie

  1. 1901
    Productiemaatschappij
  2. 1901
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  3. 1901
    Productiemaatschappij
  4. 1901
    Productiemaatschappij
  5. 1901
    Productiemaatschappij
  6. 1901
    Productiemaatschappij
  7. 1901
    Nederlandse vertoner
  8. 1902
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  9. 1902
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  10. 1902
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  11. 1902
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  12. 1903
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  13. 1903
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  14. 1903
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  15. 1903
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  16. 1903
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  17. 1904
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  18. 1904
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  19. 1904
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  20. 1904
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  21. 1904
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  22. 1904
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  23. 1904
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  24. 1904
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  25. 1904
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  26. 1904
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  27. 1904
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  28. 1904
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  29. 1904
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  30. 1904
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  31. 1904
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  32. 1904
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  33. 1904
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  34. 1904
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  35. 1904
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  36. 1904
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  37. 1904
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  38. 1904
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  39. 1904
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  40. 1905
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  41. 1905
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  42. 1905
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  43. 1905
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  44. 1905
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  45. 1905
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  46. 1905
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  47. 1905
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  48. 1905
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  49. 1905
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  50. 1905
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  51. 1905
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  52. 1905
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  53. 1905
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  54. 1905
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  55. 1905
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  56. 1905
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  57. 1905
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  58. 1905
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  59. 1905
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  60. 1905
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  61. 1905
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  62. 1905
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  63. 1906
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  64. 1906
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  65. 1906
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  66. 1906
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  67. 1906
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  68. 1906
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  69. 1906
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  70. 1906
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  71. 1906
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  72. 1906
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  73. 1907
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  74. 1907
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  75. 1907
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  76. 1907
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  77. 1907
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  78. 1907
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  79. 1907
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  80. 1907
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  81. 1907
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  82. 1907
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  83. 1907
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  84. 1907
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  85. 1907
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  86. 1908
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  87. 1908
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  88. 1908
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  89. 1908
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  90. 1908
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  91. 1908
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  92. 1908
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  93. 1908
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  94. 1908
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  95. 1908
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  96. 1908
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  97. 1908
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  98. 1908
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  99. 1908
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  100. 1908
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  101. 1908
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  102. 1908
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  103. 1908
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  104. 1908
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner, Distributeur (oorspronkelijk)
  105. 1908
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  106. 1908
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  107. 1908
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  108. 1909
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  109. 1909
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  110. 1909
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  111. 1909
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  112. 1909
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  113. 1909
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  114. 1909
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  115. 1909
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  116. 1909
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  117. 1909
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  118. 1909
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  119. 1909
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  120. 1909
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  121. 1909
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  122. 1909
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  123. 1909
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  124. 1909
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  125. 1910
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  126. 1910
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  127. 1910
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  128. 1910
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  129. 1910
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  130. 1910
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  131. 1910
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  132. 1910
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  133. 1910
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  134. 1910
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  135. 1910
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  136. 1910
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  137. 1910
    Productiemaatschappij
  138. 1910
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  139. 1910
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  140. 1910
    Nederlandse vertoner
  141. 1910
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  142. 1910
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  143. 1910
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  144. 1910
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  145. 1910
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  146. 1911
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  147. 1911
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  148. 1911
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  149. 1911
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  150. 1911
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  151. 1911
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  152. 1911
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  153. 1911
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  154. 1911
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  155. 1911
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  156. 1911
    Productiemaatschappij
  157. 1911
    Productiemaatschappij
  158. 1912
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  159. 1912
    Productiemaatschappij
  160. 1912
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  161. 1912
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  162. 1912
    Nederlandse vertoner, Productiemaatschappij
  163. 1912
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  164. 1912
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  165. 1912
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  166. 1913
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  167. 1913
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  168. 1913
    Productiemaatschappij, Nederlandse vertoner
  169. 1913
    Productiemaatschappij
  170. 1913
    Productiemaatschappij
  171. 1914
    Productiemaatschappij
  172. 1914
    Productiemaatschappij
  173. 1914
    Productiemaatschappij
  174. 1914
    Productiemaatschappij
  175. 1914
    Productiemaatschappij
  176. 1914
    Productiemaatschappij
  177. 1914
    Productiemaatschappij
  178. 1914
    Productiemaatschappij
  179. 1914
    Productiemaatschappij
  180. 1914
    Productiemaatschappij
  181. 1915
    Productiemaatschappij
  182. 1915
    Productiemaatschappij, Distributeur (oorspronkelijk)
  183. 1915
    Productiemaatschappij
  184. 1915
    Productiemaatschappij, Distributeur (oorspronkelijk)
  185. 1915
    Productiemaatschappij
  186. 1916
    Productiemaatschappij
  187. 1916
    Productiemaatschappij
  188. 1916
    Productiemaatschappij
  189. 1916
    Productiemaatschappij
  190. 1916
    Productiemaatschappij
  191. 1916
    Productiemaatschappij
  192. 1916
    Productiemaatschappij
  193. 1916
    Productiemaatschappij
  194. 1917
    Productiemaatschappij
  195. 1917
    Productiemaatschappij
  196. 1917
    Productiemaatschappij
  197. 1917
    Productiemaatschappij
  198. 1917
    Productiemaatschappij
  199. 1917
    Productiemaatschappij
  200. 1917
    Productiemaatschappij
  201. 1917
    Productiemaatschappij
  202. 1917
    Productiemaatschappij
  203. 1917
    Productiemaatschappij
  204. 1917
    Productiemaatschappij
  205. 1917
    Productiemaatschappij
  206. 1917
    Productiemaatschappij
  207. 1917
    Productiemaatschappij, Distributeur (oorspronkelijk)
  208. 1917
    Productiemaatschappij
  209. 1917
    Productiemaatschappij
  210. 1917
    Productiemaatschappij
  211. 1921
    Productiemaatschappij

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie