Melkprodukten


 

Samenvatting

Documentaire over melk en melkprodukten.

Documentaire over de verschillende fasen in de productie van melk en kaas. De film begint op de boerderij bij het melken van de koeien. De melkbussen worden naar melkfabriek Aurore vervoerd, waar een melkmonster wordt gefilterd en in het laboratorium onderzocht. De melk die niet meteen wordt verhandeld wordt gesteriliseerd, gepasteuriseerd of gecondenseerd.

Daarna is te zien hoe kaas wordt gemaakt: fabrieksarbeiders stremmen de melk en scheiden wrongel en wei. De jonge kaas wordt in vaten geperst, daarna gepekeld en gedroogd. Via een glijbaan komen de kazen op de boot terecht die de vracht naar het pakhuis vervoert. Daar worden de kazen beklopt, geboord, gewreven, besnuffeld en geproefd. Op de boerderij maakt men op dezelfde manier kaas, maar dan op kleinere schaal. De kazen worden op de Alkmaarse kaasmarkt verhandeld. Te zien is hoe de kazen op houten dragers (berries) gestapeld worden en door steeds twee mannen verplaatst.

Informatie

originele titel
Melkprodukten
alternatieve titel
Kaas / Melkprodukten
productiejaar
1923
land
Nederland
geografische namen
categorie
Non-fictie
trefwoorden
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Crew

Technische notities

runtime
33
originele lengte
785
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
1

Bronnen

Kunst en Amusement No. 46, 1923

Nieuw Weekblad voor de Cinematografie No. 6, 1923

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun EYE

Steun EYE en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie