A.H. Wegerif

geboortedatum
13-04-1888
overleden
19-06-1963

biografie

Henk Wegerif werd geboren te Apeldoorn in een aannemersgezin. Zijn oom, aannemer en kunstenaar Chris Wegerif, en diens vrouw, kunstenares Agathe Gravestein, moeten een grote invloed op zijn ontwikkeling hebben gehad. Hij is er vroeg bij; zijn eerste werk – een Apeldoorns woonhuis – dateert van 1906.

Daarna verblijft hij een tijd in de Verenigde Staten om bij terugkeer voor het aanneembedrijf van zijn vader te gaan werken, maar hij besluit op zijn 21e voor zichzelf te beginnen. Hij treedt tevens toe tot de Orde van Vrijmetselaars.

Uiteindelijk zou hij zijn in deze periode begonnen opleiding aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam nooit afronden, maar wel als lid van de Bond van Nederlandsche Architecten de ontwerper zijn van vele tientallen woonhuizen, maar ook monumenten en openbare gebouwen. Daarnaast publiceert hij over zijn vak, met name over economisch bouwen en doelmatige woninginrichting, en schrijft hij een reeks ‘Bouwmeesters der middeleeuwen’.

In 1925 verhuist Wegerif naar Wassenaar; zijn ontwerpen voor villa’s daar, maar ook dat voor de Haagse Willemsparkflat krijgen veel aandacht.

Wegerif wordt begin jaren dertig actief in het bestuur van de Haagse afdeling van de Filmliga en al snel gaat hij ook decors ontwerpen voor speelfilms. De eerste is Willem van Oranje en tot 1940 verzorgt hij de decors bij een slordige twintig films waaronder De kribbebijter, Jonge harten, Pygmalion, Boefje en Ergens in Nederland.

Na de oorlog zou hij zich voornamelijk als architect bezig zijn, al was hij als decorontwerper nog betrokken bij vier films, waaronder Sterren stralen overal. Wegerif stierf in 1963 in Wassenaar.

filmografie

  1. 1934
    Decor
  2. 1934
    Decor
  3. 1935
    Art director, Decorassistent
  4. 1935
    Decor
  5. 1935
    Decor
  6. 1935
    Decor
  7. 1935
    Decor
  8. 1936
    Decor
  9. 1936
    Decor
  10. 1936
    Decor
  11. 1936
    Decor
  12. 1936
    Decor
  13. 1936
    Decor
  14. 1937
    Decor
  15. 1938
    Art director
  16. 1938
    Decor
  17. 1939
    Decor
  18. 1939
    Decor
  19. 1939
    Decor
  20. 1940
    Decor
  21. 1948
    Decor
  22. 1949
    Decor
  23. 1950
    Decor
  24. 1953
    Decor

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun EYE

Steun EYE en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie