Akos Farkas

geboortedatum
09-09-1898
overleden
02-02-1972

biografie

Akos Farkas is een uit Hongarije afkomstige cameraman. Hij werkte vanaf het begin van de jaren twintig in de Duitse filmindustrie. Vanaf 1933 was hij actief in Nederland. Zo stond hij achter de camera bij de eerste twee grote Nederlandse geluidsfilms – Willem van Oranje en De Jantjes ­- die beide begin 1934 in première gingen. Farkas werd de vaste cameraman van Jaap Speyer en Kurt Gerron en werkte zowel voor de Cinetone Studio’s als bij Filmstad Wassenaar van Loet C. Barnstijn.

In het najaar van 1937 trouwde hij het Lotty, de dochter van Barnstijn.

Farkas' laatste Nederlandse film als cameraman was Ergens in Nederland, de laatste speelfilm die voor de Tweede Wereldoorlog is gemaakt. Tijdens de oorlog was hij een tijd lang ondergedoken; na de oorlog emigreerde hij met zijn gezin naar Canada. Vandaar vertrok hij naar de Verenigde Staten waar hij een bestaan opbouwde als cameraman bij tv-commercials.

Farkas stierf aan de gevolgen van een longaandoening die hij heeft opgelopen na het inademen van uitlaatgassen terwijl hij onder een helicopter hing om filmopnamen te maken.

filmografie

  1. 1934
    Camera
  2. 1934
    Camera
  3. 1934
    Camera
  4. 1934
    Camera
  5. 1935
    Camera
  6. 1936
    Camera
  7. 1936
    Camera
  8. 1936
    Camera
  9. 1937
    Camera
  10. 1937
    Camera
  11. 1939
    Camera
  12. 1940
    Camera
  13. 1947
    Camera
  14. 1950
    Regisseur

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun EYE

Steun EYE en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie