Alex Benno

geboortedatum
07-11-1873
overleden
02-04-1952

biografie

Alex Benno (Benjamin Bonefang) was van oorsprong variétéariest. Hij trad op als karakterkomiek en maakte naam als zanger. In de laatste jaren van de negentiende eeuw werkte hij voor Filmfabriek F.A. Nöggerath en regisseerde hij een aantal revues.

In 1913 werd hij door Maurits H. Binger geëngageerd om voor zijn Filmfabriek Hollandia te komen werken. Daar werd Benno een soort manusje-van-alles: hij acteerde, zorgde voor de rekwisieten, was opnameleider bij een aantal korte films en voerde uiteindelijk ook een paar keer de regie.

Begin jaren twintig - na de teloorgang van Hollandia - ging Benno de filmhandel in. Samen met acteur Fred Penley leidde hij het verhuurkantoor Actueel-Film.

Toen Penley het bedrijf verliet, werd Benno de enige directeur. In dezelfde periode produceerde hij ook een aantal films in de oude Hollandia-studio's: kluchten die artistiek weinig betekenden, maar bij het publiek wel enig succes behaalden. De filmhandel bleef zijn belangrijkste werkterrein, maar daarnaast speelde Benno een rol in de kortstondige bloei van de Nederlandse speelfilm van de jaren dertig.

Samen met de gebroeders Biedermann, de stichters van de Cinetone Studio's, nam hij het initiatief tot het maken van de geluidsfilm De Jantjes. Het financiële risico bleek echter te groot en pas na tussenkomst van verhuurder en producent Loet C. Barnstijn kon de film worden afgemaakt.

foto's

filmografie

  1. 1913
    Acteur
    Janus Blanus
  2. 1913
    Acteur
    politieagent
  3. 1913
    Acteur, Rekwisieten/props
    dokter Abels / circusspeler
  4. 1913
    Acteur
    politieagent
  5. 1914
    Acteur, Regisseur
  6. 1914
    Acteur
    politieagent
  7. 1914
    Acteur
    politieagent
  8. 1914
    Acteur
  9. 1914
    Acteur
    een kapitein
  10. 1914
    Acteur
    rabbijn
  11. 1915
    Acteur
  12. 1915
    Acteur
    smokkelaar
  13. 1915
    Acteur
    impresario
  14. 1915
    Acteur
  15. 1915
    Acteur
    dronken brandweerman
  16. 1916
    Acteur
  17. 1917
    Acteur
  18. 1919
    Regisseur
  19. 1919
    Regisseur
  20. 1919
    Acteur
    Sally
  21. 1920
    Producent, Regisseur
  22. 1920
    Regisseur
  23. 1920
    Acteur
    een theaterbezoeker
  24. 1921
    Regisseur, Producent
  25. 1922
    Scenarioschrijver, Regisseur, Producent
  26. 1923
    Regisseur, Producent, Scenarioschrijver
  27. 1923
    Scenarioschrijver, Regisseur
  28. 1924
    Regisseur, Producent, Scenarioschrijver
  29. 1924
    Regisseur, Producent, Scenarioschrijver
  30. 1925
    Regisseur, Producent, Scenarioschrijver
  31. 1926
    Producent, Scenarioschrijver, Regisseur
  32. 1926
    Regisseur, Producent, Scenarioschrijver
  33. 1927
    Regisseur
  34. 1930
    Regisseur
  35. 1934
    Scenarioschrijver, Regie-assistent
  36. 1934
    Scenarioschrijver
  37. 1934
    Regisseur, Scenarioschrijver
  38. 1936
    Regisseur, Scenarioschrijver
  39. 1936
    Scenarioschrijver

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun EYE

Steun EYE en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie