Caroline van Dommelen

geboortedatum
09-11-1874
overleden
04-03-1957

biografie

Caroline van Dommelen kwam uit een acteursgeslacht. Haar vader was acteur bij Het Nederlandsch Tooneel en haar broers Frits, Jan en Louis stonden op het toneel of regisseerden. Zelf debuteerde Van Dommelen in 1893 bij het Amsterdamsch Tooneelgezelschap Rentmeester.

Ze bleef tot op hoge leeftijd acteren. Haar laatste toneelrollen speelde ze in het seizoen 1952-1953.

Van Dommelen speelde in 1911 de hoofdrol in de eerste film die F.A. Nöggerath jr. maakte in zijn nieuwe filmstudio in Sloten (bij Amsterdam). Nog datzelfde jaar maakte ze haar debuut als filmregisseur: samen met Léon Boedels regisseerde ze De bannelingen en het filmdrama Graaf Willem IV van Holland .

In haar volgende film Vrouwenoogen tekende Van Dommelen voor de regie én de hoofdrol. Vrouwenoogen was haar laatste filmregie.

Wel stond Van Dommelen in de jaren tien nog een aantal keren voor de camera, in films van Filmfabriek Hollandia en van Johan Gildemeijer en Theo Frenkel sr. Vanaf de jaren twintig richtte ze zich weer geheel op haar toneelloopbaan.

In 1925 publiceerde ze haar filmherinneringen in het blad 'De Rolprent'.

foto's

filmografie

  1. 1911
    Scenarioschrijver, Acteur, Regisseur
  2. 1911
    Acteur
    Renee
  3. 1912
    Acteur, Regisseur
    Johanna
  4. 1912
    Acteur
    Roze Kate
  5. 1912
    Acteur
    Margot (Marguerite)
  6. 1912
    Regisseur, Acteur
  7. 1913
    Acteur
    boerin
  8. 1913
    Acteur
  9. 1913
    Acteur
    Floor
  10. 1914
    Acteur
  11. 1916
    Acteur
    barones
  12. 1918
    Acteur
    Nora de Roqueville
  13. 1918
    Acteur
    Nora de Roqueville
  14. 1918
    Acteur
    Nora de Roqueville
  15. 1920
    Acteur

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun EYE

Steun EYE en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie