Dick Laan

geboortedatum
18-12-1894
overleden
06-10-1973

biografie

Dick Laan was filmmaker en schrijver van kinderboeken. Zijn vader was een Zaanse fabrikant.

In de jaren tien begon Dick Laan met het maken van zijn eerste films: korte avonturenfilms met hoofdrollen voor de leden van de Bloemendaalse padvindersclub 'De Zwarte Pijl'. Ook Laan was lid van deze club. In zijn eerste films toont Laan zich bij vlagen een inventief filmmaker. In de jaren twintig bouwde Laan zijn filmactiviteiten uit en maakte hij ook een paar korte documentaires.

Zijn grote liefde voor voetbal kwam tot uiting in een paar korte films en in de film Voetbal die hij eind jaren twintig maakte. Deze film kreeg een vertoning bij de Filmliga. In 1929 volgde de jublileumfilm van de Koninklijke Haarlemse voetbalclub (HFC), een van de oudste clubs in Nederland. Dick Laan legde zich in de jaren dertig steeds meer toe op het schrijverschap. Aanvankelijk schreef hij vooral jongensboeken, waarvan de verhaallijn aansloot op zijn films.

In 1939 stapte hij over op kinderboeken: dat jaar verscheen zijn eerste boek over de kabouter Pinkeltje. Zijn 'Pinkeltje'-boeken - in totaal schreef hij er 25 - werden al snel een enorm succes.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte Laan een paar amateurfilms die een goed beeld geven van Nederland tijdens de bezetting.

foto's

filmografie

  1. 1918
    Producent, Camera, Regisseur
  2. 1918
    Producent, Camera, Montage, Regisseur, Scenarioschrijver
  3. 1918
    Acteur
    butler
  4. 1918
    Acteur
    butler
  5. 1918
    Acteur
    butler
  6. 1918
    Producent, Montage, Camera, Scenarioschrijver, Regisseur, Acteur
  7. 1919
    Regisseur, Montage, Producent, Camera
  8. 1919
    Producent, Camera, Acteur, Montage, Regisseur, Scenarioschrijver
  9. 1919
    Producent, Regisseur, Camera
  10. 1919
    Producent, Regisseur, Camera
  11. 1919
    Producent, Camera, Regisseur
  12. 1920
    Producent, Camera, Regisseur
  13. 1920
    Camera, Regisseur, Producent
  14. 1920
    Producent, Camera, Regisseur
  15. 1920
    Producent, Camera, Regisseur
  16. 1920
    Camera, Scenarioschrijver, Regisseur, Acteur, Producent, Montage
  17. 1920
    Producent, Montage, Camera, Scenarioschrijver, Regisseur, Acteur
  18. 1920
    Camera, Montage, Regisseur, Scenarioschrijver, Producent
  19. 1920
    Camera, Montage, Scenarioschrijver, Regisseur, Producent
  20. 1920
    Producent, Regisseur, Camera
  21. 1920
    Camera, Regisseur, Producent
  22. 1921
    Scenarioschrijver, Producent, Camera, Montage, Regisseur
  23. 1921
    Scenarioschrijver, Camera, Montage, Regisseur, Acteur, Producent
  24. 1921
    Camera, Producent, Regisseur
  25. 1922
    Regisseur, Camera, Producent
  26. 1922
    Producent, Camera, Regisseur
  27. 1922
    Regisseur, Producent, Camera
  28. 1922
    Camera, Regisseur, Producent
  29. 1922
    Camera, Regisseur, Producent
  30. 1922
    Regisseur, Producent, Camera
  31. 1922
    Producent, Camera, Regisseur, Montage
  32. 1922
    Camera, Regisseur, Montage, Producent
  33. 1922
    Regisseur, Producent, Camera
  34. 1923
    Montage, Scenarioschrijver, Producent, Camera, Regisseur
  35. 1923
    Regisseur, Camera, Producent
  36. 1923
    Camera, Regisseur, Producent
  37. 1923
    Producent, Camera, Regisseur
  38. 1924
    Camera, Montage, Regisseur, Producent, Scenarioschrijver
  39. 1924
    Regisseur, Scenarioschrijver, Montage, Producent, Camera
  40. 1925
    Scenarioschrijver, Producent, Camera, Regisseur, Montage
  41. 1925
    Regisseur, Montage, Producent, Camera
  42. 1925
    Montage, Scenarioschrijver, Producent, Camera, Regisseur
  43. 1926
    Camera, Regisseur, Scenarioschrijver, Producent
  44. 1926
    Scenarioschrijver, Camera, Regisseur, Montage
  45. 1929
    Camera, Montage, Regisseur, Producent, Scenarioschrijver
  46. 1929
    Producent, Regisseur, Montage, Scenarioschrijver
  47. 1932
    Producent, Regisseur

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun EYE

Steun EYE en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie