F.A. Nöggerath sr.

geboortedatum
10-10-1859
overleden
21-12-1908

biografie

De van oorsprong Duitse filmpionier Franz Anton Nöggerath kwam in september 1891 vanuit Brussel naar Amsterdam. Daar begon hij een koffiehuis in de Warmoesstraat. In november 1892 verhuisde hij naar de Amstelstraat, waar hij het theater Variété Flora opende. Binnen een paar jaar groeide deze zaal uit tot een van de bekendste specialiteitentheaters van Amsterdam (de andere was Carré).

In oktober en november 1896 werden in Flora voor het eerst filmvoorstellingen georganiseerd (door Madame Olinka). Later volgden ook voorstellingen van Oskar Messter en vanaf 1897 was The Royal Bioscope van Charles Urbans  Warwick Trading Company de vaste filmvertoner in Flora. Nöggerath werd vertegenwoordiger van deze maatschappij voor Nederland, Denemarken en Noorwegen.

In september 1898 liet Nöggerath opnamen maken van de kroning van koningin Wilhelmina. Na het grote succes van deze opnamen ging hij over tot filmproductie met de maatschappij Filmfabriek F.A. Nöggerath. Hiertoe liet hij in 1899 een studio bouwen op het dak van Variété Flora. Onder zijn leiding groeide Filmfabriek F.A. Nöggerath uit tot een van de belangrijkste filmproductiemaatschappijen uit de beginjaren van de Nederlandse cinema. Nöggerath zelf trad vooral op als producent, terwijl zijn medewerkers Leon Boedels, Johann Vierboom, zijn broer Karl Wilhelm en zoon Theodor verantwoordelijk waren voor de feitelijke opname van de films.

Tot aan zijn dood in 1908 bleef Nöggerath een van de belangrijkste filmpioniers in Nederland. Zo nam hij onder andere het initiatief tot de bouw van de eerste echte bioscoop in Amsterdam, het Bioscope-Theater. Ook reisde hij vaak naar het buitenland, vooral naar Duitsland, om daar zijn films te vertonen. Nöggerath sr. werd opgevolgd door zijn zoon Franz Anton Nöggerath jr., die in Engeland het filmvak had geleerd.

filmografie

  1. 1898
    Producent
  2. 1898
    Producent, Regisseur
  3. 1898
    Producent, Camera, Regisseur
  4. 1898
    Producent
  5. 1899
    Producent, Regisseur
  6. 1899
    Producent
  7. 1899
    Producent
  8. 1899
    Producent
  9. 1899
    Producent
  10. 1899
    Producent
  11. 1899
    Producent
  12. 1899
    Producent
  13. 1900
    Producent
  14. 1900
    Producent
  15. 1900
    Producent
  16. 1900
    Producent
  17. 1900
    Producent
  18. 1900
    Producent
  19. 1900
    Producent
  20. 1900
    Producent
  21. 1900
    Producent
  22. 1900
    Producent
  23. 1900
    Producent
  24. 1900
    Producent
  25. 1900
    Producent
  26. 1900
    Producent
  27. 1900
    Producent
  28. 1900
    Producent
  29. 1900
    Producent
  30. 1900
    Producent
  31. 1900
    Producent
  32. 1900
    Producent
  33. 1900
    Producent
  34. 1900
    Producent, Regisseur
  35. 1900
    Producent
  36. 1900
    Producent
  37. 1900
    Producent
  38. 1900
    Producent
  39. 1900
    Producent
  40. 1900
    Producent
  41. 1900
    Producent
  42. 1901
    Producent
  43. 1901
    Producent
  44. 1901
    Producent
  45. 1901
    Producent
  46. 1901
    Producent
  47. 1901
    Producent
  48. 1901
    Producent
  49. 1901
    Producent
  50. 1901
    Producent
  51. 1901
    Producent
  52. 1901
    Producent
  53. 1901
    Producent
  54. 1901
    Producent
  55. 1901
    Producent
  56. 1901
    Producent
  57. 1901
    Producent
  58. 1901
    Producent
  59. 1901
    Producent
  60. 1901
    Producent
  61. 1901
    Producent
  62. 1902
    Producent
  63. 1902
    Producent, Camera, Regisseur
  64. 1902
    Producent
  65. 1902
    Producent
  66. 1902
    Producent
  67. 1902
    Producent
  68. 1902
    Producent
  69. 1902
    Producent
  70. 1904
    Producent, Regisseur
  71. 1904
    Producent
  72. 1904
    Producent, Camera, Regisseur
  73. 1904
    Producent
  74. 1904
    Producent
  75. 1904
    Producent
  76. 1904
    Producent
  77. 1904
    Producent
  78. 1904
    Producent
  79. 1905
    Producent
  80. 1905
    Producent
  81. 1905
    Producent
  82. 1905
    Producent
  83. 1905
    Producent
  84. 1905
    Producent
  85. 1905
    Producent
  86. 1905
    Producent
  87. 1906
    Producent
  88. 1906
    Producent
  89. 1906
    Producent
  90. 1906
    Producent
  91. 1906
    Producent
  92. 1906
    Producent
  93. 1907
    Camera, Regisseur, Producent
  94. 1907
    Producent
  95. 1907
    Producent
  96. 1907
    Producent, Camera, Regisseur
  97. 1907
    Producent
  98. 1907
    Producent
  99. 1908
    Producent
  100. 1908
    Producent
  101. 1908
    Producent

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun EYE

Steun EYE en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie