Lily Bouwmeester

geboortedatum
28-09-1901
overleden
12-07-1993

biografie

De toneel- en filmactrice Lily Bouwmeester was de grootste ster van de vooroorlogse Nederlandse geluidsfilm. Vanaf ongeveer haar twaalfde woonde ze bij haar oudtante, de succesvolle actrice Theo Mann - Bouwmeester. Haar ouders, beiden muzikant, waren veel op reis. Mann - Bouwmeester introduceerde haar nichtje in de theaterwereld en binnen een paar jaar speelde Lily Bouwmeester bij het gezelschap van Herman Heijermans.

Haar eerste filmrol had Bouwmeester in Maurits Bingers Majoor Frans (1916) naast de toenmalige steractrice Annie Bos. In de jaren daarna was ze vooral actief op het toneel, al bleef ze bijrollen spelen in stille films. Tot 1935 was Bouwmeester aan verschillende gezelschappen verbonden, waaronder het Nederlandsch Toneel onder leiding van Eduard Verkade, het Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Toneel en het Nederlandsch Indisch Tooneel. Meestal stond ze met haar echtgenoot Theo Frenkel jr. op de planken.

Na een echtscheiding en tweede huwelijk met Cor van der Lugt Melsert jr. (in 1935) stopte ze enige tijd met acteren.

In 1937 werd ze gevraagd voor Pygmalion, de verfilming van George Bernard Shaws toneelstuk. Vanwege het doorslaande succes van deze film werd Bouwmeester een veelgevraagd actrice voor vergelijkbare licht komische meisjesrollen. Zo speelde ze in films als Vadertje Langbeen en Morgen gaat het beter. Haar laatste filmrol vertolkte ze in de mobilisatiefilm Ergens in Nederland. Aanbiedingen voor films van de Duitse filmmaatschappij UFA sloeg ze af.

Na de bevrijding zette ze haar toneelcarrière voort en in 1969 stopte ze definitief met acteren.

foto's

filmografie

  1. 1916
    Acteur
    Francis Mordaunt, Majoor Frans
  2. 1917
    Acteur
    Lilly Vogel
  3. 1917
    Acteur
    Erna
  4. 1918
    Acteur
    zieke zus van Therese
  5. 1918
    Acteur
  6. 1918
    Acteur
    freule de Grancé, hun dochter
  7. 1919
    Acteur
    Jeanne
  8. 1920
    Acteur
    zijn dochter
  9. 1920
    Acteur
    Louise
  10. 1921
    Acteur
  11. 1921
    Acteur
    Marion Delisle
  12. 1937
    Acteur
  13. 1937
    Acteur
    Elisa Doeluttel
  14. 1938
    Acteur
    Judy Aalders
  15. 1938
    Acteur
    Annetje
  16. 1939
    Acteur
    Willy Verhulst
  17. 1940
    Acteur
    Nellie van Loon

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635