Louis Bouwmeester

geboortedatum
05-09-1842
overleden
28-04-1925

biografie

Na acteerlessen van zijn vader speelde Louis Bouwmeester zijn eerste toneelhoofdrol in 1861. Vervolgens stond hij ongeveer twintig jaar lang in melodramatische rollen op de planken. Rond 1880 volgde een engagement bij Het Nederlandsch Tooneel, dat artistiek beduidend meer aspiraties had. Hier kwam zijn carrière tot bloei. Als toneelacteur verwierf hij in de eerste decennia van de twintigste eeuw ook in het buitenland enige faam. In 1903 richtte hij een eigen gezelschap op dat tussen 1905 en 1910 tournees door Nederlands-Indië maakte.

In de tussentijd speelde hij tevens gastrollen en éénakters. Ook vertolkte hij zijn eerste filmrol in 1909, als oude verlamde man in De greep. Een reeks stille films volgde, van toneelverfilmingen als Koning Oedipus tot melodrama's met veelzeggende titels als Onschuldig veroordeeld, Het vervloekte geld en Gebroken levens.

Vanaf 1912 werkte Bouwmeester twee jaar als acteur bij de Tooneelvereeniging van Herman Heijermans. Daarna keerde hij terug naar Het Nederlandsch Tooneel, inmiddels geleid door Eduard Verkade. Met Verkade kwam het in 1919 tot een breuk vanwege hun verschillende opvattingen over theater. Even keerde Bouwmeester terug naar Heijermans om daarna met een eigen gezelschap door het land te trekken. Zijn laatste film, Cirque Hollandais, maakte hij in 1924.

In 1922 kende de stad Amsterdam hem een toelage toe. Hij was toen begin tachtig.

foto's

filmografie

  1. 1909
    Acteur
    Jean-Marie Hardouin
  2. 1912
    Acteur
    Verhoff
  3. 1912
    Acteur
    koning Oedipus
  4. 1912
    Scenarioschrijver, Acteur
  5. 1914
    Acteur
    Arie van Galen
  6. 1915
    Acteur
    Kobus Drost
  7. 1916
    Acteur
    Mozes
  8. 1918
    Acteur
    Van Rijn
  9. 1918
    Acteur
  10. 1918
    Acteur
    Graaf Louis de Prebois Grancé
  11. 1919
    Acteur
  12. 1920
    Persoon (in beeld)
  13. 1920
    Persoon (in beeld)
  14. 1920
    Persoon (in beeld)
  15. 1921
    Persoon (in beeld)
  16. 1921
    Persoon (in beeld)
  17. 1922
    Persoon (in beeld)
  18. 1923
    Persoon (in beeld)
  19. 1924
    Acteur
    Hendrik van Dalen / Willem van Dalen

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie