Louis H. Chrispijn sr.

geboortedatum
13-05-1854
overleden
01-11-1926

biografie

Louis H. Chrispijn sr. was acteur en regisseur. Op zijn achttiende maakte hij zijn acteerdebuut bij het gezelschap Amsterdamse Vereenigde Tooneellisten. Hij maakte snel naam als jeune premier en speelde vervolgens bij gezelschappen in Den Haag en Rotterdam.

In 1893 was hij een van de medeoprichters van de Nederlandsche Tooneelvereeniging. Hij regisseerde en acteerde voor dit gezelschap. Na een aantal meningsverschillen verliet Chrispijn de Tooneelvereeniging en werd hij regisseur-acteur bij Het Nederlandsch Tooneel.

Chrispijn werkte bij Het Nederlandsch Tooneel tot regisseur en producent Maurits H. Binger hem in dienst nam als regisseur voor de speelfilms van Filmfabriek Hollandia. Tevens was hij enige jaren regisseur van het toneelgezelschap Chrispijn's Kino-Tooneel Ensemble.

In de drie jaar dat hij voor Hollandia werkte, regisseerde hij vijfentwintig, veelal korte, speelfilms met onder meer Annie Bos en zijn toenmalige echtgenote Christine van Meeteren.

Ontevreden over de artistieke kwaliteit van de Hollandia-films verlegde Chrispijn in 1915 zijn werkterrein weer naar het theater.

Tot 1922 was hij regisseur en acteur bij het Rotterdamsch Tooneel. Vooral in de toneelwereld is Chrispijn invloedrijk geweest. Zo introduceerde hij het werk van Henrik Ibsen in Nederland en was hij een groot voorstander van het sobere acteren, ontdaan van ieder pathos.

foto's

filmografie

  1. 1913
    Regisseur
  2. 1913
    Acteur
    zwerver
  3. 1913
    Acteur, Regisseur
  4. 1913
    Acteur, Regisseur
  5. 1913
    Regisseur
  6. 1913
    Regisseur
  7. 1913
    Regisseur
  8. 1913
    Acteur, Regisseur, Scenarioschrijver
  9. 1913
    Acteur, Regisseur
  10. 1913
    Regisseur
  11. 1913
    Regisseur
  12. 1914
    Regisseur
  13. 1914
    Acteur, Regisseur
    vrijgezel
  14. 1914
    Acteur, Regisseur
  15. 1914
    Regisseur
  16. 1914
    Regisseur
  17. 1914
    Acteur, Regisseur
  18. 1914
    Regisseur
  19. 1914
    Regisseur
  20. 1914
    Acteur, Regisseur
  21. 1914
    Acteur, Regisseur
  22. 1914
    Regisseur
  23. 1914
    Regisseur
  24. 1914
    Acteur, Regisseur
  25. 1914
    Acteur, Regisseur
    vader
  26. 1914
    Regisseur
  27. 1915
    Regisseur
  28. 1915
    Acteur
    schipper
  29. 1915
    Acteur
    Van der Meulen
  30. 1915
    Acteur
  31. 1916
    Acteur, Regisseur
  32. 1916
    Acteur
    Von Zwenken
  33. 1917
    Acteur
    Van Haaften

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie