René van Nie

geboortedatum
1939
overleden
23-05-2017

biografie

René van Nie was een Nederlandse filmmaker en producent. Hij begon zijn carrière in de jaren vijftig als assistent van Max de Haas. Vervolgens werkte hij voor Cinecentrum en maakte hij als zelfstandig cineast documentaires en opdrachtfilms voor overheid en bedrijfsleven. Daarnaast werkte Van Nie als cameraman voor een aantal buitenlandse televisiestations.

In de jaren zeventig produceerde Van Nie een aantal speelfilms voor zijn maatschappijen Burgwalfilms en Dessa Films. Na zijn eerste film - de komedie Vijf van de vierdaagse uit 1974 - verschenen er vier serieuze films met maatschappelijke onderwerpen als thema. Zoals het uit 1975 daterende Kind van de zon. In deze film gaat Van Nie in op de problematiek van de psychiatrische gezondheidzorg en over de vage grenzen tussen wat normaal is en wat wij geestesziek noemen.

Nadat hij in 1981 met Sabine zijn laatste speelfilm had geproduceerd, maakte hij nog enige jaren korte opdrachtfilms en commercials. Eind jaren tachtig vertrok Van Nie uit Nederland en vestigde hij zich op Aruba. Hij was er actief als schrijver/journalist.

filmografie

  1. 1974
    Regisseur, Draaiboek/script, Producent, Scenarioschrijver
  2. 1975
    Dialogen, Regisseur, Producent, Scenarioschrijver

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie