Roland Varno

geboortedatum
15-03-1908
overleden
24-05-1996

biografie

Roland Varno werd op 15 maart 1908 te Utrecht geboren als Jacob Frederik Vuerhard en groeide op op Java. Varno heeft in Nederland nooit beroepshalve op de planken gestaan.

Na terugkeer heeft hij een aantal baantjes als tekenaar gehad, onder meer bij Het Vaderland,  maar zijn filmcarrière begon in 1929 in Duitsland waar hij onder andere speelde in Der Blaue Engel in een bijrol naast Marlene Dietrich en Emil Jannings.

Zijn carriére is internationaal te noemen: Varno stond in Nederland nooit beroepsmatig op het toneel en van de tientallen films die hij tot eind jaren veertig maakte, waren er slechts twee Nederlands: Malle gevallen en Het meisje met de blauwe hoed, beide uit 1934. In deze periode woonde hij al in Hollywood met zijn Amerikaanse echtgenote Elizabeth ‘Betty’ Tyree, ook bekend onder de artiestennaam Tara Twain.

Het paar kwam in 1934 tijdelijk over naar Amsterdam voor Varno’s opnamen.

In de vele Amerikaanse films bleven het bijrollen waar hij in verscheen, maar niet de minste: hij zou dansen met Greta Garbo in As You Desire Me (1932) en in de loop der jaren kwam hij zodoende met nog meer ‘echte’ filmsterren te werken. Eind jaren vijftig maakte hij zijn laatste film; daarna leefde hij van televisiewerk.

Na zijn pensioen verhuisde hij naar Mexico, waar hij zich onder meer als regisseur met het Engelstalige theater van Ajijic bezighield. Hij overleed in Californië op 88-jarige leeftijd.

Varno had ook een rol in de Frans-Amerikaans-Nederlandse revuefilm Televison, ofwel De sensatie der toekomst (Dimitri Buchowetzki, 1931), maar onduidelijk in welke mate hier sprake was van een voltooide film. Volgens zijn dochter Jill Taggart liep hij een rol in All Quiet on the Western Front (Lewis Milestone, 1930) mis omdat zijn schip vertraging had opgelopen op de Atlantische Oceaan.

foto's

filmografie

  1. 1934
    Acteur
    soldaat Daantje
  2. 1934
    Acteur
    student Boy

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun EYE

Steun EYE en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie