uitgelicht

De collectie van EYE omspant de hele filmgeschiedenis: van stille films uit de beginperiode van de cinema tot en met de nieuwste digitale producties. Ieder jaar worden oude en nieuwe Nederlandse en buitenlandse titels toegevoegd. Lees meer

thema's

Bekijk hier een wisselende selectie films. De titels zijn ook te vinden in Filmgeschiedenis NL.

dossiers

Regelmatig zijn er delen van de collectie die EYE extra aandacht geeft, of actuele gebeurtenissen die een link hebben met de collectie. In de onderstaande dossiers kun je er meer over vinden.

dossiers

 • Jacques Verbeek en Karin Wiertz

  Het duo werd bekend met ingenieuze animatiefilms. Tekeningen, foto’s en artwork: alles analoog. 

 • Theo Regout

  Theo Regout was met zijn reisfilms een tijdlang de bestbetaalde filmvertoner van Nederland - maar niet in de bioscoop...

 • Theo Frenkel

  Eerst acteur, later regisseur met een grote buitenlandse staat van dienst: Frenkel bracht drama en spektakel naar de Nederlandse film.

 • Giek en grootzeil van Zeearend

  de Zeearend

  Een oceaanrace uit 1936 leverde een prachtige reportage op. Er zijn twee versies: een korte geluidsfilm en een lange stille film.

 • experimentele film

  Experimentele filmmakers onderzoeken het medium. Meer dan eens zijn ze de wegbereiders geweest voor de mainstream.

 • gekleurde film

  De meeste vroege films bevatten één of andere vorm van kleuring; van een simpel verfbad tot handmatig ingekleurde films.

 • Desmet

  Het archief van Jean Desmet is één van de belangrijkste onderdelen van de EYE-collectie, met films, foto's, brieven en bedrijfspapieren.

 • Amsterdam in beeld

  Vier bijzondere films werden geconserveerd in het crowdfundingsproject ‘Breng Amsterdam in Beeld’.

Meer films uit de EYE-collectie

Over de collectie geeft een overzicht van de verschillende collectie-onderdelen van EYE. Ook vind je hier informatie over conservering, restauratie en ander werk aan de collectie.

Filmgeschiedenis NL is een naslagwerk over de Nederlandse filmgeschiedenis tot 1923, met films, filmbeschrijvingen, personen en bedrijven. Een grote verzameling achtergrondartikelen geeft extra context.

We kunnen niet alle films uit de collectie tonen; juist bij oudere films vaak vanwege onduidelijkheid over de auteursrechten. EYE doet mee aan het door de EU gefinancierde project FORWARD om de rechtenstatus van deze films te achterhalen.