Kleur in de vroege Nederlandse film

In de collectie van Eye bevindt zich een korte film gemaakt rond 1910 waarin twee vrouwen, een kind en een man tussen de bedden met bloembollen door lopen. De bloembedden zijn handmatig ingekleurd in gele en lichtpaarse tinten.

De film heeft later als titel meegekregen Bloemenvelden Haarlem. Maar welke film is het? 

twee kandidaten

Uit bewaarde documentatie komen twee kandidaten naar voren. In het boekje 'Ons Bioscopisch bedrijf - voorheen en thans' (1911) schrijft Franz Anton Nöggerath jr. dat zijn productiemaatschappij Filmfabriek F.A. Nöggerath in 1908 een korte film in kleuren heeft gemaakt van de Haarlemse bloemenvelden.

Een jaar later, in 1909, maakte Alberts Frères de korte kunstfilm De legende over het ontstaan van de bloembollencultuur te Haarlem. Het is een film in twee delen: het eerste deel speelt  zich af in de zeventiende eeuw, het tweede deel speelt zich af in het heden (1909) en laat een bezoekje aan de bloembollenvelden zien. Ook Alberts Frères meldt dat het tweede deel van de film gekleurd is.

oudst bewaarde Nederlandse film in kleur

Van Bloemenvelden Haarlem werd lange tijd gedacht dat het de door Nöggerath geproduceerde film was, maar tegenwoordig gaan we er van uit dat het waarschijnlijk gaat het om het tweede deel van De legende van het ontstaan der bloembollencultuur te Haarlem.

Deze opname is de oudst bekende Nederlandse film in kleur die bewaard is gebleven.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Er zijn eerdere voorbeelden van kleuring in buitenlandse films: vanaf het allereerste begin van de film werd kleur toegevoegd. Lees verder