educatie

Film raakt je en film is overal. Van de magie van het witte doek tot die grappige YouTube-video: in onze mediarijke maatschappij is het begrijpen en gebruiken van bewegend beeld een onmisbare vaardigheid.

Met ons unieke aanbod aan filmeducatie leer je jouw leerlingen op een creatieve en leuke manier over filmtechniek, de invloed van media en het vertellen van een verhaal. In het museum ontdekken ze film als kunstvorm, leren ze kritisch kijken en maken ze samen bewegend beeld.

Bij vrijwel al onze programma's voor het onderwijs wordt gewerkt met filmmateriaal uit de museumcollectie, het unieke filmarchief van Eye.

eye filmmuseum & filmeducatie

Eye is het enige filmmuseum in Nederland en wordt wereldwijd geroemd om zijn expertise op het gebied van filmcollectie, -onderzoek en -educatie. De collectie wordt bewaard en gerestaureerd in het collectiecentrum en vormt ons nationale filmgeheugen. De topstukken kun je bewonderen op de benedenverdieping van het museum. Eye laat je meer zien. We vertonen films – van beroemde filmklassieker tot nieuwste arthouse–, en bieden een podium aan steeds nieuwe film- en beeldendkunstenaars in de grote tentoonstellingsruimte. Een serie speelse filmapparaten verspreid door het gebouw belichten de wereld van de filmtechniek.

Onze innovatieve onderwijsprogramma’s ontwikkelen we zelf. We gebruiken we de filmzalen, tentoonstellingsruimtes en studio als klaslokaal, maar bieden ook lesmaterialen en lessen aan in de klas. We ontwikkelen lesmaterialen voor alle onderwijsniveaus, zoals de lesmethode film Avonturen in het Donker, en stimuleren jong filmtalent met MovieZone.

landelijke rol
Eye Filmmuseum heeft een landelijke, coördinerende rol als het gaat om filmeducatie. We organiseren seminars en debatten, docentenworkshops en trainingen over film(educatie) in heel het land. We adviseren over filmeducatie aan het onderwijs, culturele instellingen, filmfestivals en filmprofessionals. We coördineren het Netwerk Filmeducatie en het Amsterdams Filmmenu.

voor filmprofessionals

Filmprofessionals kunnen bij ons terecht voor advies over filmprogrammering- en selectie, deskundigheidsbevordering, didactiek en de ontwikkeling en toepassing van filmeducatieve activiteiten en materialen. Voor filmtheaters in het hele land is ons lesmateriaal beschikbaar om te gebruiken bij schoolvoorstellingen. We maken in samenwerking met het Filmfonds en producenten lesmateriaal bij actuele jeugdfilms.

Heb je als vertoner of producent de wens (meer) schoolgroepen te bereiken? Wil je meer weten over de mogelijkheden van filmeducatie, toegespitst op een specifieke situatie en doelgroep? Ben je op zoek naar mogelijke samenwerkingspartners voor een filmeducatief project? Ben je op zoek naar een koppeling van filmeducatie met leer- en kerndoelen voor verschillende onderwijstypen? Wil je weten welke actuele films geschikt zijn voor jongere doelgroepen? Wil je feedback op een subsidieaanvraag voor een filmeducatief project? Dan kun je altijd bij ons terecht.

Blijf op de hoogte van ons laatste educatienieuws

contact

Eye Filmmuseum
IJpromenade 1,1031 KT Amsterdam
020 – 7582 360
educatie@eyefilm.nl