oorlog & film

Hoe verbeeld je een oorlog? Kan een film daarin objectief zijn? In dit filmprogramma onderzoeken we deze vragen middels film, stellingen en dialoog.

Centraal staat de vertoning van de moderne klassieker Waltz with Bashir (2008), de eerste animatiedocumentaire ooit gemaakt. De film van Ari Folman leent zich uitstekend om met leerlingen de grenzen tussen feit en fictie te verkennen. Folman neemt je mee op een zoektocht naar zijn verdrongen verleden als soldaat; wat begint met een droom over een roedel bloeddorstige honden eindigt in nachtmerries over bloedbaden in Palestijnse vluchtelingenkampen. 

Waltz with Bashir is geen gewone documentaire, maar een waarin de maker de vrijheid nam feiten, nachtmerries en associaties tot één geheel te versmelten. Tip voor dit lustrumjaar van 75 jaar bevrijding.

In dit programma staat de subjectieve blik van film(makers) centraal, niet de waarheidsvinding. Daardoor is het interessant voor leerlingen van de vakken burgerschap (mbo), filosofie, geschiedenis, maatschappijleer, Kunst. 

Let op! Waltz with Bashir heeft van Kijkwijzer het certificaat 16 ontvangen.

Boek minimaal vier weken voor de gewenste datum.

duur:2 uur
prijs:

€6,25 per leerling/student

aantal deelnemers:

Minimaal 30 - maximum in overleg

aantal begeleiders:Neem voor elke 15 deelnemers een begeleider mee. Bij boeking stemmen we het definitieve aantal altijd met je af. Toegang voor begeleiders is gratis.
voor wie:Bovenbouw van havo/vwo en mbo