feit of fictie? gastles

Al zappend, swipend en scrollend door video’s, filmpjes en televisieprogramma’s schat je als kijker vliegensvlug in wat je ziet. Meestal weet je binnen een paar seconde of iets fictie of non-fictie is. Echt gebeurd of geënsceneerd. Of het een spannende speelfilm of reportage is. Feit of fictie.

feit of fictie

Hoewel; we dénken non-fictie en fictie te herkennen. Maar kun je echt op basis van één blik zeker weten waar je naar kijkt? Hoe komt het dat je dat weet? Is non-fictie dan altijd feit? Kan iets überhaupt 100% fictie of 100% feit zijn? 

filmmaker in de klas

Aan de hand van de documentaire Helaas ben je het niet geworden van Anne van Campenhout en Nicky Maas (2017) gaan de leerlingen samen met een van de makers op ontdekkingstocht in de filmische wereld van feit en fictie. De maker gaat met de leerlingen een verrassend gesprek aan over de macht van de camera, montage, geluid en scenario. 

objectief

Leerlingen ervaren door kijkopdrachten en dialoog dat iets wat objectief lijkt, het niet altijd is. In de beeldquiz vol met fragmenten passen de leerlingen de opgedane kennis meteen toe. Want nu je meer weet: hoe objectief en feitelijk is reality-tv eigenlijk, of een vlog?

Boek minimaal vier weken voor de gewenste datum.

  • Helaas ben je het niet geworden, Anne van Campenhout en Nicky Maas (2017)

  • Helaas ben je het niet geworden, Anne van Campenhout en Nicky Maas (2017)

IDFA en Eye

Feit of Fictie? bieden we aan in samenwerking met IDFA. Het is een uniek programma dat één op één aansluit bij een van belangrijkste CKV dimensies: feit en
fictie. Dit programma is tevens geschikt voor Kunst Algemeen (filmanalyse) en lessen burgerschap in het mbo (mediawijsheid).

zaalprogramma

De gastles is ook in uitgebreidere vorm te boeken als zaalprogramma.

duur:

+/- 1 uur

prijs:

Scholen in Amsterdam: 150 euro incl voor een les, 225 euro incl voor twee lessen op dezelfde dag
Scholen buiten Amsterdam: 200 euro incl voor een les, 275 euro incl voor twee lessen op dezelfde dag
Scholen buiten Amsterdam, met meer dan 1 uur OV reistijd vanaf A'dam CS: 220 euro voor één les, 295 euro voor twee lessen op dezelfde dag. Bedragen zijn hier exclusief reiskosten, de meerkosten worden berekend bij boeking.

aantal deelnemers:

Maximaal 1 klas

aantal begeleiders:

De docent dient aanwezig te blijven gedurende de gastles.

voor wie:

Bovenbouw van havo/vwo, klassen 4 vmbo-gl, vmbo-tl en mbo

voorbereiding:

Ter voorbereiding dient de film Helaas ben je het niet geworden (25 min) bekeken te worden in de les ervoor. Dit kan klassikaal of individueel. 

nodig:

Een digibord of beamer met laptop om een presentatie af te spelen. We sturen de link vooraf toe.