Rondleiding tentoonstelling: Francis Alÿs

Observeren. De Belgisch-Mexicaanse kunstenaar Francis Alÿs heeft het tot kunst verheven. Hij staat bekend om zijn speelse oeuvre, dat tegelijkertijd geëngageerd en poëtisch is. Zijn filmische werken zijn fantasievolle en rijke observaties van het dagelijkse leven.

Boek minimaal vier weken voor de gewenste datum.

  • Foto: Hans Wilschut

  • Foto: Hans Wilschut

kritisch kijken

Aan de hand van het werk van Alÿs leren de leerlingen gedurende de rondleidingen actief de kunst van het kijken. Middels dialoog, opdrachten en filmanalyse worden ze uitgedaagd om met andere ogen naar de wereld om hen heen te kijken – net zoals Francis Alÿs dat doet.

children’s games

In de tentoonstelling staat zijn indrukwekkende videoserie over kinderspel centraal: Children’s Games. Dit speelse en ontwapende werk bestaat uit 18 films en toont hoe kinderen over de hele wereld spelen in de openbare ruimte.

De kunstenaar volgt de kinderen geduldig, beweegt mee met hun bewegingen en laat ze hun gang gaan. Omgevingsgeluiden zijn te horen; vogels, krekels, de wind, het geschreeuw en gelach van de kinderen. Een doodnormaal beeld, maar doordat Alÿs het uitvergroot en naast elkaar zet wordt je als kijker bewust van het bijzondere in het normale.

voor wie:

Mbo, hbo en bovenbouwleerlingen van havo/vwo.
Sluit aan op het examenprogramma Kunst Algemeen en het vernieuwde CKV (havo/vwo – dimensie amusement & engagement, lokaal & globaal).

wanneer:19 december 2019 – 8 maart 2020
duur:50-60 minuten

prijs:

€ 65,- per groep* inclusief toegang tot de tentoonstelling

aantal leerlingen:

* Maximaal 15 leerlingen per groep

aantal begeleiders:

Neem één begeleider per 15 leerlingen mee. Bij boeking stemmen we het definitieve aantal altijd met je af. Toegang voor begeleiders is gratis