In memoriam David Bowie

Bijna veertig filmrollen: David Bowie als 'Jareth the Goblin King' in Labyrinth (1986) van Jim Henson

11 January 2016

EYE staat stil bij het overlijden van David Bowie, die op 8 januari jl. overleed op 69-jarige leeftijd. De wendbare popzanger had ook een carrière als filmacteur, die begon met een memorabel optreden als buitenaards wezen in Nicholas Roegs The Man Who Fell to Earth (1976). EYE verzorgt zondagmiddag 17 januari een in memoriam-voorstelling van de familie-fantasyfilm Labyrinth, waarin Bowie is te zien – en te horen – als ‘Jareth the Goblin King’.

Opeens was er de schokkende mededeling dat David Bowie was overleden, drie dagen na zijn 69ste verjaardag. EYE herdenkt de Thin White Duke met de vertoning van Labyrinth, een zelden in de bioscopen gedraaide fantasy-vertelling met Bowie in de hoofdrol als koning van de aardmannetjes. Bowie tekende ook voor de muziek en teksten van de door hem gezongen songs.

Voor zijn fantasy-familiefilm koos regisseur Jim Henson popster David Bowie voor de rol van ‘Jareth the Goblin King’; als koning der kabouters resideert hij in een slot in een Escher-achtig labyrint, waarin het broertje van het vijftienjarige meisje Sarah is verdwenen. Bowie gaf een overtuigende vertolking van een verleidelijke kabouterkoning die indruk maakt op een pubermeisje op de rand van volwassenwording; het Alice in Wonderland-achtige scenario was in handen van oud-Monty Python-lid Terry Jones.

Labyrinth (1986) was de laatste film waarin de zanger en performer een dragende rol had; hierna was hij onder meer nog te zien in Basquiat (1996) van Julian Schnabel (als Andy Warhol), als inleider van de horror-tv-serie The Hunger, in Ben Stillers speelfilm Zoolander (2001) en te horen – als ‘Lord Royal Highness’ –in de tv-serie SpongeBob Square Pants (2007).

De voorstelling van Labyrinth vindt zondagmiddag 17 januari plaats om 15.15. EYE-programmeur Ronald Simons houdt een korte inleiding.