Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Thema

King Hu

Vanaf 30 mei

De zeer invloedrijke filmregisseur King Hu (1931-1997) bracht met zijn martial-artsfilms de Chinese cinema naar nieuwe technische en artistieke hoogten. Het Taiwan Film Institute heeft onlangs drie belangrijke werken van King Hu gerestaureerd, die eerder zijn gepresenteerd op het Filmfestival van Cannes (Dragon Inn en A Touch of Zen) en Venetië (Legend of the Mountain). Nu zijn ze voor het eerst in al hun pracht te zien in EYE.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Met zijn sierlijke gevechten, oogstrelende natuuropnamen en schitterende zwaardduels in bamboebossen zette King Hu de standaard voor de martial-artsfilm. Een van de bekendste spektakelstukken van Hu (1931-1997) is A Touch of Zen, die door de opmerkelijke montage en cameravoering uitgroeide tot een mijlpaal in het martial-artsgenre. Het was de eerste titel uit het wuxiu-genre die internationale erkenning kreeg. Regisseurs als Ann Hui, John Woo en Tsui Hark zijn bewonderaars van zijn werk en zouden de stijlinnovaties die door Hu werden geïntroduceerd verder ontwikkelen.

A Touch of Zen won de Technical Grand Prize-prijs op het filmfestival van Cannes in 1975 - de bamboebos-duelscène werd dan ook een klassieke scène. Legend of the Mountain uit 1979 won de Best Director en Best Art Direction Award op het 16e Golden Horse Awards. Ook Dragon Inn uit 1967 was een regelrechte kaskraker en van grote invloed op de cinema.

verbluffende restauratie

Enkele films van regisseur King Hu zijn onlangs digitaal in 4K-resolutie gerestaureerd door het Taiwan Film Archive en het bekende Italiaanse laboratorium L'Immagine Ritrovata in Bologna. Het verbluffend resultaat is nu weer in volle glorie te zien, nadat ze eerder alleen in versleten 16mm-kopieën of video’s van vrij slechte kwaliteit opdoken. Het programma in EYE omvat Dragon Inn (1967, gerestaureerd in 2014), A Touch of Zen (1969, gerestaureerd in 2015) en Legend of the Mountain (1979, gerestaureerd in 2016).

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Verschillende bekende regisseurs brachten een eerbetoon aan het werk van King Hu. Zo maakte Tsai Ming-liang in 2003 Goodbye, Dragon Inn, die zich afspeelt tijdens de laatste uren van een oude bioscoop in Taipei die op het punt staat te sluiten, en de zwaardvechtsklassieker Dragon Inn van King Hu vertoont. In Tsai's film zijn ook twee oude acteurs te zien die in de originele film van Hu speelden. En recenter bracht ook de Chinese regisseur Jia Zhang-ke met zijn film A Touch of Sin (2013) een eerbetoon aan Hu. Beide films zijn ook in EYE te zien.

…bij uitstek vernieuwend, ook zijn ze het allermooiste wat er op dit moment in Nederlandse bioscopen te zien is…als een warme deken: Prachtig gerestaureerd, met breedbeeldfotografie, diepe kleuren en licht dat straalt… (De Groene Amsterdammer)

Het King Hu-programma in EYE is mede mogelijk gemaakt door:

Centre Culturel de Taiwan à Paris

Taipei Representative Office in the Netherlands

Taiwan Cinema Toolkit


Taiwan Film Institute

Volledig aanbod