Festival

Buddhist Film Festival Europe

2 - 4 oktober 2015

De tiende lustrum editie van het Buddhist Film Festival Europe (BFFE) staat in het teken van het thema ‘compassie’ en brengt tal van onvoorspelbare en inspirerende films bijeen. Films die je raken. Die perspectief bieden, en troost. We kijken naar binnen en geven daarmee vorm aan de wereld buiten. 

Het festival opent met Golden Kingdom, een speelfilm uit Myanmar (Birma); er zijn dit jaar veel films uit China, zoals de speelfilm My Mandala en documentaires zoals Hermits en One Mind die een inkijk geven in een verborgen wereld, of over Tzu Chi, de grootste Ngo in China, en over de Chinese componist Guo Wenjing. Slotfilm is Journey to the West van de gevierde Taiwanese regisseur Tsai Ming-liang.

Tibet deelt in deze editie haar leed en zet aan tot bewustwording over de vrijheidswens van alle mensen in diverse films.
Ook zijn er films uit de beginperiode toen het boeddhisme zich vestigde in Amerika, over uiteenlopende persoonlijkheden in de jaren 60, zoals de spirituele leraar Ram Dass (Richard Alpert), LSD-onderzoeker Timothy Lear, de Zen-pionier Alan Watts en de beatdichter Lawrence Ferlinghetti. Verder zijn er drie bijzondere films over Tibetaanse cultuur te zien en is er een speciaal eerbetoon aan de BOS, de Boeddhistische Omroep, met na vijftien jaar nu haar laatste jaar als zelfstandige omroep. 

Op zondagmiddag is er een panelbijeenkomst rond het thema compassie, met als sprekers onder andere de neurochirurg James Doty, directeur van de Stanford University Center for Compassion and Altruism Research, en angel Kyodo williams, de Afro-Amerikaanse zenmeester, schrijfster en politiek activiste. Andere panelleden zijn de veelvuldig bekroonde theatermaker Adelheid Roosen en filosoof Henk Oosterling, directeur van Skill-city Rotterdam. 

De film Planetary onderzoekt de toekomst van mensheid en planet. Misbruik van religie en macht komt aan de orde in films over het hedendaagse Myanmar. En een serie korte films belichten diverse transformatie processen in oa Bhutan, Zentuin en Alga del Mar.
En kunst als creatief middel voor innerlijke ontwapening kom je tegen in Beuys Frames, Marco Bagnoli en Silent Sky Project.

Zen meester Thich Nhat Hanh danken we voor zijn mensbeeld als Inter-Being en eren hem met zijn calligrafie op folder en poster en  de film My Life is My Message. 


Festivaldirecteur Babeth M. VanLoo ging 18 september in gesprek met Daphne Bunskoek in Café De Nieuwe Liefde:
http://denieuweliefde.com/dnltv/caf-de-nieuwe-liefde.173.html
(scroll door 14 minuten voor start interview)

Voor meer informatie zie ook het festival website: www.bffe.org
 

Volledig aanbod

Van A tot Z