Festival

Buddhist Film Festival Europe 2016

30 september - 2 oktober 2016

Het Buddhist Film Festival Europe opent haar elfde editie met de speelfilm Hema Hema: Sing me a Song While I Wait, van regisseur Khyentse Norbu uit Bhutan. Bekend als Dzongsar Khyentse Rinpoche is hij zelf een gereïncarneerd lama van de jongere generatie Tibetaans-Boeddhistische leraren. Toen hij als adviseur voor Bertolucci aan de film Little Buddha werkte raakte hij zodanig gefascineerd door het medium dat hij besloot film te gaan studeren in New York. Dit is zijn vierde speelfilm. Zijn eerste speelfilm The Cup werd in Cannes met een Palm D’Or bekroond.

Cineville-pashouders kunnen niet reserveren, maar kopen hun ticket tegen het kortingstarief.

BFFE biedt een mooie gelegenheid om te ontmoeten en te vieren, nieuwe vrienden, filmliefhebbers en wijsheidzoekers te leren kennen en met elkaar de interactie aan te gaan. Met films die u raken, zijn wij er weer omdat u er bent. Het festival wil u graag verleiden met films die de training van heartfulness onderzoeken, ons hart openen en onze geest te trainen in altruïsme, om ons zo instrumenten in handen te geven waarmee we een samenleving kunnen scheppen die meer mededogen kent.

Dit jaar is het thema Inter-Being ‒ een visie van zenleraar Thich Nhat Hanh. Daarvoor en over zijn geëngageerd Boeddhisme alle aandacht in de films The 5 powers en Planting Seeds of Mindfulness. Deze laatste film gaat met name dieper in op de opvoeding van jongeren, waarover we doorpraten in een Open dialoog omtrent Mindful burgerschap.

De schoonheid van de Tibetaanse cultuur wordt in meerdere films zichtbaar en wij vestigen daarbij graag de aandacht op een nieuwe trend van films binnen de Chinese arena die zich hierop toeleggen, zoals de film Tharlo, van een Tibetaanse filmmaker die binnen de Chinese filmproductie werkzaam is.

Verschillende films wijden zich aan de kunst in Tibet. Maar hoe zouden wij onze ogen kunnen sluiten voor de pijn en het lijden dat het Tibetaanse volk nog altijd doormaakt ten gevolge van de restricties van het regime, veroorzaakt door de schending van mensenrechten op het gebied van de vrijheid van meningsuiting of van religie?

Oorzaak en gevolg van het accepteren van De Ander is een onderwerp waar wij de aandacht op wilden vestigen door films uit te kiezen als Angry Buddha (Hongarije) en My Buddha is Punk (Myanmar).

En omdat het hoog tijd is dat we mindfulness als een beoefening van de waarachtige innerlijke waarden versus het gebruik ervan als nog weer een handig artikel in onze consumptiemaatschappij eens onder de loep nemen, kozen we voor de film The Mindful Revolution.

In samenwerking met EYE zetten we graag de boeddhistische filmklassieker A Touch of Zen in de spotlights. Deze film is een ode aan de Taiwanese regisseur King Hu, nu te zien in een heel recente 4K restauratie van de director’s cut. Echt een aanrader voor iedereen die liefhebber is van de pure cinema art.

We hopen dit event van filmkunst en wijsheidscultuur met jullie te kunnen delen en elkaar te bezielen met waarden en inspiratie. Moge BFFE 2016 het welzijn van alle levende wezens ten goede komen.

Babeth M. VanLoo
directeur/producer BFFE

(bffe)

Volledig aanbod