Festival

Buddhist Film Festival Europe 2017

29 september - 1 oktober 2017

BFFE streeft al jaren naar het vinden en vertonen van films om het boeddhisme neer te zetten als een levende en vitale, culturele aanwezigheid in de moderniteit. Het is de beoefening van het boeddhisme dat zich inzet voor de strijd tussen onwetendheid en verlichting. De Cinevillepas is niet geldig. U krijgt wel korting, maar kunt niet reserveren.

BFFE 2017 opent met de film De laatste Dalai Lama? geregisseerd door Mickey Lemle. Een zeer intiem portret over een onbevreesd en mededogend mens, die het meest invloedrijk in de ontmoeting van de boeddha-dharma met het westen is geweest. Degenen die hem persoonlijk hebben ontmoet weten dat hij het vermogen heeft om te begrijpen wat andere mensen nodig hebben.

De Dalai Lama verpersoonlijkt dat het Tibetaans Boeddhisme zowel een religie als een wetenschap van de geest is; hij deelt ook zijn begrip van de natuur van de geest en de invloed ervan op de creatie en verlichting van al ons lijden. Gelovend dat deze kostbare wijsheid tot de wereld behoort, heeft de Dalai Lama twintig jaar geleden een selecte groep wereldberoemde neurowetenschappers en brein/hersenonderzoekers uitgedaagd om te kijken naar de werking van de geest, en wetenschappelijk te bewijzen dat boeddhistische methodes om kwellende emoties te overwinnen vaardigheden zijn die door iedereen kunnen worden geleerd. Op zondagmiddag vindt er een speciaal evenement plaats waarin Mind & Life Europe hierover inzichten zal delen.

Andere films introduceren ons in de kunst van stilte, stimuleren ons om stilte te eerbiedigen en tijd daarvoor in ons leven in te bouwen. Voor vele jaren leek de toegang tot informatie en beweging onze grootste luxe; nu is het vaak de vrijheid van informatie, de kans om stil te zitten, die voelt als de ultieme beloning. Maar contemplatie betekent niet je terugtrekken uit de wereld; het gaat om af en toe eruit stappen, naar binnenkeren, zodat je de wereld duidelijker kan zien en er meer van houdt.

Films met overtuigende menselijke verhalen, variërend van Japan, Tibet, Myanmar, Bhutan, tot de VS en Nederland, van fictie tot hedendaagse documentaires en kunstfilms, tonen authentieke boodschappers van wijsheid die moed en protest stimuleren wanneer er onrecht plaatsvindt. Om na te denken over waarom de meeste volwassenen in het westen het niet beoefenen, hoewel meditatie onze grootste toegangspoort is naar dagelijkse transcendentie.

In de afgelopen twintig jaar zijn meditatie en aandachtstraining veranderd van cool zijn naar alomtegenwoordig. Door de gebruikelijke misvattingen en neuro-mythologie uit de weg te gaan, tonen authentieke leraren aan dat de echte resultaten de blijvende persoonlijkheidsveranderingen zijn, voorbij aan de aangename staten die mentale oefeningen kunnen produceren, die praktische redding en een toevluchtsoord bieden voor verwarring en terreur.

Bron: BFFE.

Art in Focus

Bryan Mulvihill is een kunstenaar die vooral verblijft in Canada, China en India. Hij heeft zijn hele leven kalligrafie gestudeerd bij Aziatische meesters, waarbij het doel is de Chi of levenskracht te vangen, uitgedrukt in de beweging van ‘the way of the brush’ – ‘de weg van de kwast’.

Deze werken zijn ‘omzettingen’ van Chan/Zen boeddhistische koans of verlichte frases, geschreven in de vier kardinale richtingen, om een mandela effect te creëren dat van alle kanten gelezen kan worden. Ze zijn geïnspireerd op de ‘Cut-Up’ methodes van schrijvers Brion Gysin en William Burroughs, vrienden van Bryan. Deze werken zijn een hommage aan en levenslange verbinding met boeddhistische iconografie, om een beeld voortdurend te herscheppen, en zo de kijker in een magische kracht van engagement met het proces van creatieve energie te betrekken, de creativiteit van open bewustzijn. 

Bryan stelde deze calligraffiti werken vaak tentoon, recentelijk nog in Canada, China, Denemarken, Finland, Frankrijk, India, Japan, Noorwegen, Oman, Sharjah en het VK.

Tashi Norbu, een hedendaagse Tibetaanse kunstenaar, zal gedurende het festival een live schilder sessie opvoeren. Zijn achtergrond combinerend – Tibet en boeddhisme –met invloeden van Westerse iconen, betovert Tashi zijn publiek wereldwijd.

Bij deze schilder-sessie draait een korte film van 9 minuten:  Light for Freedom.  Een reis door live performance, muziek en schilderkunst, op weg naar begrip voor de aanhoudende Tibetaanse zelf-verbrandingen. Geregisseerd door Guillermo De la Rosa. Geproduceerd door Geoff Doner en Andrea Battersby. Met daarin kunstenaars Tashi Norbu en Tenzing Rigdol, en human rights activist Sheng Xue.
Gedurende het Festival zal een Sandmandala voor Avolokiteshvara live gemaakt worden door Lama Choenyi en Lama Samten.

Wees welkom om met ons de contemplatieve cinema te vieren bij het 12e Boeddhistische Film Festival in Europa, bij EYE in Amsterdam.

Mogen we bijdragen aan het welzijn van alle mensen.

In toewijding!   Babeth M. VanLoo, directeur BFFE

Kom! Doe met ons mee! Verheug u!

Uw steun is echt nodig om dit festival te kunnen voortzetten.

We kunnen de weg naar de natuur van de geest vinden door creativiteit; of we kunnen vanuit die natuur komen om creativiteit uit te drukken. Beiden behoren tot het beste potentieel van onze geest.”Dzigar Kongtrul Rinpoche

Agenda

vrijdag, 29 sep 2017

zaterdag, 30 sep 2017

zondag, 1 okt 2017

Volledig aanbod

Van A tot Z