BFFE2018 Honeygiver among the Dogs
Festival

Buddhist Film Festival Europe 2018

28 - 30 september 2018

Tijdens haar hele bestaan zoekt het Buddhist Film Festival Europe naar films en gebeurtenissen die een potentieel in het Boeddhisme verlichten waarin de wereld zelf ons aandachts- en praktijkgebied is.

Ons thema voor BFFE 2018 – Radical Presence – verwijst naar de noodzaak voor het spirituele aspect van sociaal helen, geïnspireerd door onze keynote spreker in 2018, angel Kyodo williams. Zij is Zen-priester en een sociaal visionair, de tweede zwarte vrouw die ooit als een leraar in de Japanse Zen-traditie werd herkend.

Is het mogelijk om een wijze, vriendelijke en menselijke samenleving te creëren, in het licht van de huidige politieke en sociale onrust? De diversiteit van films die we tonen probeert dat aan te kaarten. Wij verwelkomen u om bij BFFE opnieuw contact te maken met uw aangeboren compassie en die van anderen.

programma highlights

De-mystificatie van Tibet

BFFE is er trots op opkomende authentieke Tibetaanse filmmakers een podium te bieden, die nauwkeuriger de essentie vastleggen van het leven in Tibet, ontdaan van exotisme, naast ook Chinese filmmakers, een nieuwigheid die een verschuiving in de documentatie van etnische minderheden in China benadrukt. Zoals de moedige regisseur Tian Tsering, die vastberaden is een stem te geven aan onderdrukten in Tibet, met een universeel verhaal over de liefde van ouders voor hun kinderen in zijn prachtige film Barley Fields on the Other Side of the Mountain. Dat een aantal van deze films, zoals ook Sunshine that can Move Mountains vertoond kunnen worden naast een film met de Dalai Lama en Richard Gere die op BFFE vertegenwoordigd zijn ter herdenking van 30 jaar ICT, voelt als een kwantumsprong voor Chinese filmmakers in het democratische proces.

Vrouwelijke regisseurs en verhalen van vrouwen

Vrouwen zijn sterk vertegenwoordigd dit jaar, inhoudelijk als ook met films door vrouwelijke regisseurs gemaakt. De openingsfilm The Departure van Lana Wilson gaat over een Japanse Rinzai Zen priester die bekend is voor zijn werk in preventie van zelfmoord. En de Bhutanese Dechen Roder verrast ons met haar feministische twist op ‘film noir’ met bovennatuurlijke krachten en verlichte vrouwelijke goden die vechten tegen de sociale onderdrukking. Documentaires door vrouwen zijn o.a. een film over het intense Kalachakra ritueel, een portret van Ruth Denison, een van de eerste Vipassana leraren die met traumas werkte, en een docu over de noodzaak om sociale bewegingen met een spirituele en ethische basis te stimuleren in het huidige politieke klimaat van de VS, plus een korte poetische film.

Special event ‘Your liberation is bound up with mine’

Met hoofdspreker angel Kyodo williams (voertaal Engels)
Sociaal visionair, uitgesproken activist, en non-confirmistisch spiritueel leraar, angel Kyodo williams, is een leidende stem die niet bang is om ongemakkelijke waarheden te uiten: ‘Het is ontoereikend om je op te sluiten in spirituele centra en geld te verdienen aan mindfulness, terwijl de wereld in brand staat’. Tijdens deze bijeenkomst spreekt angel over transformatieve verandering en over het potentieel en de noodzaak om progressieve idealen en sociale bewegingen nieuw leven in te blazen met een spirituele en ethische basis. Na haar keynote toespraak zal angel in dialoog gaan over liefde, bevrijding en het vinden van een gemeenschappelijke basis in de VS en Nederland, met o.a. Mercedes Zandwijken (directeur van Keti Koti Dialogues Tables), Nina Polak (schrijver en redacteur voor De Correspondent) en Yvonne Zonderop (auteur, journalist voor o.a. De Groene Amsterdammer).

Art in Focus

Met fall apart in autumn, nodigen kunstenaars Lise-Marie Sneep en German Popov u uit in een multi-zintuigelijke omgeving die gericht is op het activeren/opnieuw afstemmen van het zintuiglijke apparaat van de bezoeker, en een staat van trans-rationeel bewustzijn. Bloemstukken, complexe geluiden, filmprojectie en picnoleptische geesten nodigen u uit om na te denken over het sterven en/of het verlies van geliefden. Foto's van degenen die u wilt gedenken, kunnen worden weergegeven. Welkom bij NOW.

transformatie

In strijd met geërfde identiteit verschuiven onze waarden wereldwijd. Ons hele wezen van zijn wordt deel van het marktdenken, waardoor onvrede ontstaat op het niveau van de ziel. Gaan we door met dit sterk geïndividualiseerde model waarin we allemaal consumenten zijn, of treden we op als participerende burgers? Door onze complexe identiteiten en de culturele erfenissen die ieder van ons vormen volledig te omarmen en zo het menselijk zijn volledig terug te winnen, kunnen we de grenzen van ras, geslacht, en trans lichamen overstijgen, en een transformerend potentieel ervaren voor menselijke heelheid: een bevrijding voor allen.