Eye is weer open! Tickets voor tentoonstelling en film zijn alleen online te koop.
Restaurant bezoeken? Maak een reservering.

Festival

Cinedans FEST '20

25 - 30 maart 2020

In maart keert Cinedans terug met de 17e internationale editie van Cinedans FEST in Eye Filmmuseum in Amsterdam. Vier met ons alle facetten van de dansfilm als hedendaags filmgenre - fysiek, visueel en poëtisch - van de nieuwste ontwikkelingen tot zijn oorsprong en evolutie.

Cinedans FEST ’20 presenteert werken van over de hele wereld en toont alle dansstijlen en de bijbehorende (sub)culturen. De geselecteerde dansfilms raken een breed scala aan onderwerpen zoals genderdiversiteit, mentale en fysieke handicaps, milieukwesties en de betekenis en geschiedenis van culturele identiteit. Cinedans reikt ook een prijs uit voor de beste dansfilm, presenteert een tentoonstelling met interactieve installaties en organiseert een diepgaand programma voor zowel dansliefhebbers als professionals.

2020 Highlights

SHORTS

We presenteren vijf internationale shorts programma’s en twee New Dutch programma’s. Hierin tonen we de beste nationale en internationale korte dansfilms, vele premieres en Q&A met internationale gasten en filmmakers.

DOCUMENTAIRES EN SPEELFILMS

Een verfijnde selectie speelfilms en documentaires die een unieke kijk in de methodes van choreografen en dansers geven en licht werpen speciale projecten en dansstijlen.

BLACK LIGHT DANCE

Cinedans sluit zich aan bij Black Light: een speciaal programma met focus op black cinema samengesteld door Eye Filmmuseum en Cinedans. We presenteren dansfilms van het Afrikaanse continent en de diaspora van het heden en het verleden.

Black Light Dance: demolecture - Nita Liem & Funmi Adewole nemen je mee in de rijke geschiedenis van de Afrikaanse dans en de invloed ervan op hedendaagse (urban)dansstijlen

Black Light Dance: Shorts programma -   Het shorts programma richt zich op het hedendaagse Afrika en toont werk van jonge filmmakers uit Afrika en de diaspora. Samengesteld door Azu Nwagbogu.

Black Light Dance: Beyond My Steps - Deze lange speelfilm toont vijf dansers die de concepten van traditie, cultuur, herinnering en identiteit verkennen. 

SPECIALS

Hong-Kong Asia / Jumping Frames

Precies een jaar na de eerste protesten tegen de beperkende maatregelen van de Chinese overheid in Hong Kong probeert Cinedans licht te werpen op de stemmen van lokale kunstenaars die dansfilm en virtuele realiteit kozen om uitdrukking te geven aan hun ervaring.

XXXplicit Dance

Waar liggen de grenzen van de dansfilm? Geïnspireerd door de historische relatie tussen seks en dans presenteren we speciale films van kunstenaarscollectieven en regisseurs die zich toewijden aan het vastleggen van erotische dans en expliciete  handelingen.

Deep Dive

In dit programma presenteren we films die lichamen, objecten, woorden en scenario’s gebruiken om verhalen te vertellen. Energie, sensualiteit, kennis, verlangen, impuls en liefde nemen het grote scherm over en laten ons diep in onverwachte realiteiten duiken.

Festival dagkaarten

Ga voor een compleet overzicht per dag naar de festivalagenda.

vr gecancelled

Uit voorzorgsmaatregelen m.b.t. het coronavirus, zijn de virtual reality voorstellingen van Cinedans afgezegd. 

Volledig aanbod