Broodjes Punkmuseum

In zijn gratis toegankelijke museum in de EYE-garderobe schetst punkverzamelaar Bert Broodje, oprichter van het Punk Museum in Beverwijk, een eigenzinnig beeld van het begin van Britse punk en de Nederpunktijd van 1976 tot 1982, aan de hand van museumstukken uit zijn eigen collectie.

Broodje – als Beppy Viergever geboren in Rotterdam – toont onder meer T-shirts van Vivienne Westwood en Malcolm McLaren naast affiches van grafisch ontwerper Jamie Reid (o.a. van The Sex Pistols-platen.

Ook is er bijzonder werk te zien van de Amsterdamse graffitipionier en kunstenaar Dr. Rat (Ivar Vičs, 1960-1981) en zijn er vitrines ingericht met punkflyers en DIY-publicaties, waaronder krantjes en tijdschriftjes van Tam Tam, N.A.P, de Koekrant en de SKG (Stads Kunst Guerilla). Broodje heeft ook zeldzame buttons, fanzines en boeken verzameld en toont stukken van zijn eigen modelijn, Broodjes Kleding Style.

Bert dankt zijn bijnaam ‘Broodje’ aan zijn verleden als leerling-bakker bij Broodbakker Simon Meijsen. Als muziekliefhebber kwam Bep regelmatig in de platenzaak No Fun op de Rozengracht, waar hij  brood meenam voor jonge punks die er kwamen en geen geld hadden om eten te kopen. ‘Broodje’ werd een begrip en is nog altijd een bekende in de punkscene.  

openingstijden

Dagelijks gratis te bezoeken van 10.00 – 00.00. 

Op 26, 27 mei en 2, 6, 7, 13 juni open van 18.00 – 00.00.

Bert Broodje

Portret Bert Broodje fotograaf Jan van Breda
Portret Bert Broodje - fotograaf Jan van Breda