IDFA
Festival

IDFA 2014

19 - 30 november 2014

IDFA strijkt dit jaar opnieuw neer in EYE, waar naast een selectie uit het festival ook films uit het IDFA-programma Framing Reality te zien zijn. Naar welke werkelijkheid kijken we eigenlijk en wiens werkelijkheid is dat?

Tijdens IDFA staat de hybride film centraal in het programma Framing Reality. Voor Framing Reality zijn tien films opgenomen, waarin fictie en documentaire samenkomen doordat echte mensen zichzelf spelen voor de camera, zoals In the Basement (Ulrich Seidl) en Episode of the Sea (Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan.

Framing Reality

In de meeste films uit Framing Reality gaat het om echte mensen die zichzelf zijn én zichzelf spelen voor de camera. Die wisseling van rollen tussen echt en gespeeld geeft een ander perspectief op de werkelijkheid. De basis voor het Framing Reality-programma wordt gevormd door klassiekers, die laten zien dat hybride filmen van alle tijden is en in uiteenlopende filmculturen voorkomt.

Het programma bestaat uit tien hybride films, gevolgd door verdiepende nagesprekken in EYE met onder anderen Joshua Oppenheimer, Robert Greene, Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan en Jon Bang Carlsen. De Libanese kunstenaar Rabih Mroue, die samen met Catherine Deneuve de hoofdrol speelt in I Want to See, is ook bij IDFA aanwezig. De nagesprekken worden net als in 2013 geleid door Nicolas Rapold, vaste redacteur van het Amerikaanse filmtijdschrift Film Comment en filmcriticus van The New York Times, Sight & Sound, the Village Voice en Artforum. Daarnaast heeft Rapold programma’s gemaakt voor onder andere de Museum of the Moving Image en Film Society of Lincoln Center in New York. Films uit het programma:

The Act of Killing (Joshua Oppenheimer)

Actress (Robert Greene)

Episode of the Sea (Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan)

Exit Through the Gift Shop (Banksy)

F for Fake (Orson Welles)

Hotel of the Stars (Jon Bang Carlsen)

I Want to See (Joana Hadjithomas, Khalil Joreige)

In the Basement (Ulrich Seidl)

Playing (Eduardo Coutinho)

Salaam Cinema (Mohsen Makhmalbaf)

EYE-selectie IDFA

Daarnaast vertoont EYE ook een selectie films uit andere onderdelen van het festival, waaronder Night Will Fall (documentaire over German Concentration Camps Factual Survey, die in september in premiere ging tijdens het Hitchcock-retrospectief in EYE), Making of Heimat, Those Who Feel the Fire Burning (van het nieuwe Nederlands filmtalent Morgan Knibbe) en Sluizer Speaks (over de recent overleden George Sluizer, met filmfragmenten uit onder andere de collectie van EYE).

IDFA junior

Op zondag 30 november kunnen de jongste bezoekers van het festival (8 tot 12 jaar) naar IDFA Junior voor een speciaal filmprogramma. Daarnaast kunnen de kinderen meedoen aan verschillende activiteiten zoals een gratis fotografieworkshop (van 12.00-15.00 uur in de Room with a View).

Volledig aanbod