Festival

IDFA 2016

16 - 27 november 2016

IDFA 2016 komt eraan. Van 16 tot en met 27 november zijn ruim driehonderd documentaires te zien op verschillende locaties in Amsterdam waaronder EYE. Met (inter)nationale premières en competities, films van debutanten en studenten, documentaires voor kinderen en veel internationale gasten.

Eregast tijdens deze 29ste editie is de Oekraiense filmmaker Sergei Loznitsa, die de Top10 samenstelt, een masterclass geeft en van wie een retrospectief te zien is. Naast de reguliere festivalonderdelen als het interactieve IDFA DocLab (dat tien jaar bestaat) en het experimentele Paradocs, zijn er verschillende speciale programma’s waaronder The Quiet Eye, dat focust op de zogenaamde ‘slow’ documentaires.

IDFA verwacht ook dit jaar tientallen regisseurs en hoofdpersonen die afloop van de filmvertoning aanwezig zullen zijn voor nagesprekken.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

montage centraal thema tijdens aanstaand idfa

Tijdens het aankomende festival staat de montage van documentaire centraal in het programma Assembling Reality. Tijdens het festival zijn verschillende internationale, toonaangevende editors aanwezig om te praten over de rol van editors bij het construeren van het documentaire verhaal. Op zaterdag 19 november praat Frederick Wiseman uitgebreid over de montage van Hospital (1969) met centrale gespreksleider Nicolas Rapold (Film Comment).

Naast de rol van montage in documentaire film, onderzoekt het nieuwe mediaprogramma IDFA DocLab de rol van montage binnen digitale kunstvormen zoals virtual reality en de interactieve documentaire. (IDFA)

celluloid

Bezoek de tentoonstelling Celluloid en ontvang €2,50 korting op vertoon van een IDFA-ticket.

assembling reality

Jaarlijks presenteert IDFA een programma in EYE waarin de documentaire als filmvorm onderzocht wordt en elk jaar een ander aspect wordt uitgelicht. Tijdens komende editie staat montage centraal met het themaprogramma Assembling Reality.

De gedachte dat documentaire een onbemiddelde werkelijkheid toont wordt tijdens de montage definitief teniet gedaan voor zover dat al niet in een eerder stadium gebeurd is. Documentaire laat niet een onbemiddelde werkelijkheid zien, maar geeft de kijker een idee over de relatie tussen het beeld en de werkelijkheid.

Op verschillende niveaus wordt dit jaar uitgebreid stilgestaan bij de belangrijke rol van editors in het maken van een documentaire.

Ten eerste binnen een filmprogramma in EYE waar na de vertoning van vijf documentaires wordt gepraat met de editors en regisseurs over hun samenwerking bij het construeren van het documentaire verhaal. Op zaterdag 19 november praat vaste gespreksleider Nicolas Rapold, hoofdredacteur van Film Comment, uitgebreid met Frederick Wiseman na de vertoning van Hospital (1969). Wiseman, een van de founding fathers van de Direct Cinema stroming, heeft al zijn eigen films gemonteerd en zal voor publiek een close reading doen van een aantal scènes uit zijn klassieker Hospital.

Naast Wiseman praat Rapold met editors als Niels Pagh Andersen, Nels Bangerter, Yael Bitton en Mario Steenbergen. De filmselectie wordt volgende week bekend gemaakt.

Binnen het DocLab programma presenteert en onderzoekt IDFA sinds 2007 wat er gebeurt op het snijvlak van interactieve technologie, digitale cultuur en documentairekunst. Ook daarin staat montage dit jaar op verschillende manieren centraal. Zo wordt tijdens de tiende editie van DocLab onder andere aandacht besteed aan computergestuurde montage, de rol van het publiek bij interactieve documentaires en de ontwikkeling van montage in virtual reality. Naast een masterclass o.l.v. Jessica Brillhart (Google VR) worden verschillende praktijkvoorbeelden gepresenteerd tijdens DocLab Live events en de doorlopende DocLab expositie in de Brakke Grond.

Naast deze programma’s die primair voor het publiek bedoeld zijn, zal er ook vanuit een professionele invalshoek aandacht zijn voor montage binnen het programma van de IDFAcademy, het trainingsprogramma voor beginnende makers tijdens IDFA, en in industry talks voor professionele gasten. (IDFA)

Volledig aanbod

Van A tot Z