Festival

Imagine Film Festival

11 - 21 april 2018

Het grootste festival voor de fantastische film van Nederland vindt in 2018 plaats van woensdag 11 tot en met zaterdag 21 april. De 34ste editie van het festival staat ook dit jaar weer in het teken van originele en eigenzinnige horror-, sciencefiction- en fantasy-films.

Imagine Film Festival biedt in de hoofdstad in elf dagen zo’n vijftig speelfilms en vijfendertig korte films waarin het fantastische centraal staat. Naast het filmprogramma zoomt het festival dit jaar onder andere in op thema’s als diversiteit voor en achter de camera, en een grote variëteit van vertelvormen waaronder virtual reality.

Naast de films biedt Imagine een uitgebreid verdiepingsprogramma aan met onder meer workshops, inleidingen, Q&A’s, masterclasses en een interactieve expositie waarbij Joseph Campbells ‘The Hero’s Journey’ centraal staat. Verder worden festivalbezoekers iedere avond verwelkomd in het Imagine festivalcafé op de vide in EYE voor een dagelijkse talkshow.

De toverlantaarn, die fantastische verhalen liet zien met behulp van bewegende glazen plaatjes. Bij Imagine komt deze oervorm van de fantastische film weer tot leven door een samenwerking tussen Annet Duller en Wim Bos, verzamelaars die voorstellingen met de toverlantaarn presenteren, en Sahand Sahebdivandi van het Amsterdamse vertellerscollectief Mezrab. Tijden en culturen vermengen zich in een unieke voorstelling.

VR, waar Imagine vorig jaar nog een showcase op beperkte schaal organiseerde, is er dit jaar een volwaardige competitie met het beste fantastische VR-aanbod van de afgelopen twaalf maanden.

Remakes, Naast oeroude bronnen en worldbuilding is ook de cultuur van remakes en reboots een belangrijk onderdeel van de fantastische filmtraditie. Remakes zijn bepaald niet alleen een kwestie van geld of ideeënarmoede, maar weerspiegelen ook de tijdgeest waarin de film werd gemaakt. Aan de hand van een aantal video-essays en veel fragmenten gaat Peet Gelderblom in op de politieke en maatschappelijk elementen uit vier verfilmingen die door de jaren heen gemaakt zijn van Jack Finneys roman the body snatchers uit 1955.

(Imagine Film Festival)

Volledig aanbod

Van A tot Z