Eye Filmmuseum is tijdelijk gesloten t/m 9 februari. Lees hier meer.

  • 12 Monkeys
  • 12 Monkeys
  • 12 Monkeys
  • 12 Monkeys
Bekijk trailer

12_monkeys_official_trailer_1_-_bruce_willis_brad_pitt_movie_1995_hd

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Cinema Ecologica

12 Monkeys

Gold 12 Monkeys van Terry Gilliam bij uitbreng vooral als reflectie op het thema van de tijdreis, nu springt vooral de apocalyptische boodschap in het oog. In 2035 is de mensheid vrijwel volledig weggevaagd door de uitbraak van een virus. Bruce Willis reist terug in de tijd om de oorsprong van het virus te achterhalen.

In 2035 is 99 procent van de wereldbevolking verdwenen. De resterende procent leeft ondergronds, in stalen kooien, onder het waakzaam oog van een elite van wetenschappers. Zo ook misdadiger James Cole (Bruce Willis), die op missie wordt  gestuurd om de bron van de besmetting te onderzoeken.

dierenactivist

Cole flitst terug naar het jaar 1990, en belandt in een krankzinnigengesticht waar de gestoorde dierenactivist Jeffrey Goines (Brad Pitt) schokkende onthullingen doet. Terug in 2035 verlangt Cole terug naar de virusvrije wereld van 1990.  

buiten spel

Wie nu Gilliams spectaculair vormgegeven toekomstvisioen ziet – met Chris Markers korte sciencefictionfilm La jetée (1963) als inspiratiebron –, valt vooral de apocalyptische boodschap op. De mensheid heeft zichzelf buiten spel gezet; op het aardoppervlak heersen de beesten, door de straten van Philadelphia lopen hongerige beren en leeuwen. Redding ligt in handen van een viroloog die op het spoor is van een mogelijk vaccin, maar zelfs dat is niet zeker…

Deze film is te zien tijdens van eerste editie van Cinema Ecologica: De mens, een virus / Human Pandemic.

i.v.m. de lockdown is de kaartverkoop is nog niet begonnen. Houd de nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie.

voor 13 feb 2021 19:00