Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

stanley_kubricks_2001_a_space_odyssey_trailer_-_in_cinemas_28_nov_bfi_release

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

2001: A Space Odyssey (70mm)

Gloednieuwe 70mm-kopie met DTS-geluid, zo scherp als de meester hem bedoeld heeft. Kubrick perfectioneerde destijds elk detail van zijn beeldschone vertelling over de oorsprong van de mens en de opstand van een zelfdenkende computer die de bemanning van een ruimteschip gijzelt. De Oscarwinnende, gerestaureerde film is volgend jaar vijftig jaar oud.

‘Als je 2001 niet op 70mm hebt gezien, heb je de film niet gezien’, zegt Grant Moninger, programmeur van de American Cinematheque in Los Angeles. Na de première in 1968 is de film vooral op 35mm te zien geweest en recentelijk ook op DCP – een 70mm-vertoning was een zeldzaamheid.

Warner Bros. heeft de gerestaureerde versie van Kubricks meesterwerk nu op een speciaal voor EYE Filmmuseum gemaakte 70mm-print beschikbaar gemaakt.

mijlpaal

2001: A Space Odyssey geldt als mijlpaal in de filmgeschiedenis. Onder de aanprijzing ‘An epic drama of adventure and exploration’ had regisseur Stanley Kubrick (1928-1999) een beklemmende vertelling afgeleverd over de oorsprong van de mens, zijn sprong in de ruimte en de opstand van een zelfdenkende computer die de bemanning van een ruimteschip gijzelt. Zijn visionaire film over onze groeiende afhankelijkheid van technologie blijkt relevanter dan ooit.

De spectaculaire inzet van klassieke muziek op de soundtrack, de art-direction en het thema (‘wat is de plek van de mens in het universum’) maakten de film tot een belevenis, een mix van sciencefiction, technologiekritiek en avonturenfilm. 2001: A Space Odyssey kreeg een Oscar (Best Special Visual Effects) en vier Oscarnominaties.

Kubricks meesterwerk is deze gehele zomer te zien in EYE Filmmuseum, op het formaat en drager die recht doen aan de bedoelingen van de regisseur.

breedbeeldtheater

De vertoning op 70mm sluit aan bij eerdere breedbeeldvertoningen in EYE Filmmuseum, zoals The Hateful Eight (2015) van Tarantino en The Master (2012) van Paul Thomas Anderson. EYE is een van de weinige theaters in de Benelux die het 70mm-formaat nog kan vertonen.

De gerestaureerde 70mm-print beleefde op 9 december 2016 zijn première in een grootbeeldfilmtheater in Los Angeles. De gloednieuwe 70mm-kopie van 2001: A Space Odyssey is afkomstig uit Fotokem, het laatste 65/70mm-lab in de Verenigde Staten.

***** (Het Parool)

Voor deze 70mm-film betaal je een toeslag van €5,- (ook voor Cinevillepashouders).

algemene informatie

openingstijden

ticketbalie:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*

vrij & za: 10.00 - 23.00*

*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00
vrij: 10.00 - 21.00


meer informatie

online prijzen

film

regulier€10,-
reductie€8,50
vriend€7,50
kind t/m 11 jaar€7,50
Cineville, NFC, KNFGratis (mogelijk toeslag)
10 rittenkaart - alleen te koop aan onze kassa€80,-

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie* 

€ 8,50

vriend**

€ 7,50

museumkaart 

Gratis

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 
Cinevillepas€ 8,-

combiticket expositie & film

€16,50
bereikbaarheid

EYE ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.
meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z