Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

2001_a_space_odyssey_-_trailer_1968_hd

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

2001: A Space Odyssey (70mm)

2001: A Space Odyssey bestaat 50 jaar en dat moet gevierd worden. Kubricks kritische kijk op de technologische evolutie geldt door zijn inventieve verhaalstructuur en baanbrekende special effects als filmhistorische mijlpaal.

Eye vertoont de nieuwe 70mm-print van het originele cameranegatief, gemaakt onder supervisie van regisseur Christopher Nolan. De print ging dit jaar in première ging tijdens het Cannes-filmfestival.

Kubrick perfectioneerde destijds elk detail van zijn vertelling over de oorsprong van de mens en de opstand van een zelfdenkende computer die de bemanning van een ruimteschip gijzelt. Zijn visionaire film over onze groeiende afhankelijkheid van technologie is relevanter dan ooit.

technologiekritiek

De spectaculaire inzet van klassieke muziek op de soundtrack, de art-direction en het thema (‘wat is de plek van de mens in het universum’) maakten de film tot een belevenis, een mix van sciencefiction, technologiekritiek en avonturenfilm. 2001: A Space Odyssey kreeg een Oscar (Best Special Visual Effects) en vier Oscarnominaties.

geheimzinnige monoliet

Kubricks hallucinerende tijdruimtetrip begint bij de ontdekking van een zwarte monoliet op de maan in 2001 en voert van de oertijd naar een toekomst waarin verouderingsprocessen omkeerbaar zijn. Intussen scheept astronaut David Bowman zich in op een ruimtemissie naar Jupiter om de geheimzinnige monoliet te onderzoeken, bijgestaan door de eigenzinnige supercomputer HAL-9000.

achtergrond 70mm-print

Meer weten over de verschillen tussen 70mm en digitaal? Klik op de artikelen in NRC Handelsblad: Kubricks beeldensymfonie geëerd in Cannes en Gerestaureerde versie ‘2001’ is niet perfect (en dat is precies de bedoeling).

Eye Filmmuseum is het enige filmtheater in de Benelux dat de nieuwe analoge 70mm-print vertoont.

...nog steeds de beste sciencefictionfilm ooit...nooit overtroffen...baanbrekend...huzarenstukje... (Trouw)

 ...behoort op het grote doek...meesterlijk...het beste tot zijn recht op het 70mm-formaat...een film die meerdere keren bekeken kan worden en nog steeds intrigeert. (***** Algemeen Dagblad)

 ...meesterwerk... (***** VPRO/Cinema.nl)

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00*
*zie tentoonstellingsdata

feestdagen
Met Kerst is Eye gewoon geopend. 31 december sluit Eye om 17.30; u kunt dan tot 16.30 (laatste entree) terecht in de tentoonstellingsruimte. Op Nieuwjaarsdag heten we u van harte welkom vanaf 12.00.

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z