25 jaar De Johnsons & Xangadix Lives!

Vijfentwintig jaar geleden kwam De Johnsons – occulte thriller over een vervloekte zevenling – in de bioscopen, met Monique van de Ven en Esmée de la Bretonière in de hoofdrollen. EYE vertoont de originele 35mm-print, met de documentaire van fans Bram Roza en Yfke van Berckelaer. 'Mr. Horror' Jan Doense leidt de film in. In aanwezigheid van Monique van de Ven, Rudolf van den Berg, Kenneth Herdigein, Esmée de la Bretonniere en anderen.

De Johnsons kende een roerige ontstaansgeschiedenis. Niet alleen vertrok beoogde regisseur Ruud ‘bruut’ van Hemert met laaiende ruzie van de set, zijn opvolger Rudolf van den Berg oogstte stormen van kritiek. Hoe durfde de regisseur van maatschappijkritische VPRO-documentaires en verantwoorde literatuurverfilmingen als Bastille (1984) en De avonden (1991) zijn handen vuil te maken aan horror? 

'De grootste nederhorrorproductie van de 20ste eeuw' was geen Repulsion of Rosemary’s Baby, maar het was wel de eerste Nederlandse horrorproductie met een ster (Monique van de Ven), een behoorlijk budget van 5 miljoen en een storyline die de kracht van het Bovennatuurlijke invoelbaar wilde maken. Vijfentwintig jaar na de première is dat een moment om vast te houden, met een aantal leden van de cast & crew, onder wie Esmée de la Bretonére en Kenneth Herdigein, en de makers van Xangadix Lives!. 

bietensap

Het scenario van Rocco Simonelli, herschreven door Leon de Winter, handelt van een kwaadaardige zevenling, geboren uit een IVF-experiment van de Amerikaanse dokter Johnson en de god Xangadix. De zeven broers bezoeken de dromen van hun zusje Emalee Lucas (opmerkelijk debuut van Esmee De la Bretonière), een 14-jarige meisje dat voor het eerst ongesteld is geworden en met haar moeder Victoria (Van de Ven) een kampeervakantie in de Biesbosch doorbrengt. Daar blijkt de vloek van Xangadix zich te manifesteren en het is maar de vraag wat werkelijkheid is en wat fantasie…

Wel zeker is dat er bloed vloeit (in de vorm van hectoliters bietensap), Kenneth Herdigein optreedt in de rol van eerbiedwaardige Winti-professor en dat Theo Bierkens tekende voor het op maat gesneden camerawerk.

documentaire over cultfenomeen

Vooraf aan De Johnsons is de documentaire Xangadix Lives! (48’, geproduceerd door House of Netherhorror) te zien, waarin De Johnsons-fans Bram Roza en Yfke van Berckelaer de ontstaansgeschiedenis van de film uitpluizen. Roza was 8 jaar toen hij De Johnsons - zijn eerste horrorfilm – zag; sindsdien heeft de tot een cultfenomeen uitgegroeide film de grafisch vormgever nooit meer losgelaten. Van Berckelaer en Roza haalden alle hoofdrolspelers voor de camera en kregen alle making of-verhalen te horen, ongecensureerd en soms nog gekker dan de werkelijkheid!