25 jaar De Johnsons & Xangadix Lives!

Vijfentwintig jaar geleden kwam De Johnsons – occulte thriller over een vervloekte zevenling – in de bioscopen, met Monique van de Ven en Esmée de la Bretonière in de hoofdrollen. EYE vertoont de originele 35mm-print, met de documentaire van fans Bram Roza en Yfke van Berckelaer. 'Mr. Horror' Jan Doense leidt de film in. In aanwezigheid van Monique van de Ven, Rudolf van den Berg, Kenneth Herdigein, Esmée de la Bretonniere en anderen.

De Johnsons kende een roerige ontstaansgeschiedenis. Niet alleen vertrok beoogde regisseur Ruud ‘bruut’ van Hemert met laaiende ruzie van de set, zijn opvolger Rudolf van den Berg oogstte stormen van kritiek. Hoe durfde de regisseur van maatschappijkritische VPRO-documentaires en verantwoorde literatuurverfilmingen als Bastille (1984) en De avonden (1991) zijn handen vuil te maken aan horror? 

'De grootste nederhorrorproductie van de 20ste eeuw' was geen Repulsion of Rosemary’s Baby, maar het was wel de eerste Nederlandse horrorproductie met een ster (Monique van de Ven), een behoorlijk budget van 5 miljoen en een storyline die de kracht van het Bovennatuurlijke invoelbaar wilde maken. Vijfentwintig jaar na de première is dat een moment om vast te houden, met een aantal leden van de cast & crew, onder wie Esmée de la Bretonére en Kenneth Herdigein, en de makers van Xangadix Lives!. 

bietensap

Het scenario van Rocco Simonelli, herschreven door Leon de Winter, handelt van een kwaadaardige zevenling, geboren uit een IVF-experiment van de Amerikaanse dokter Johnson en de god Xangadix. De zeven broers bezoeken de dromen van hun zusje Emalee Lucas (opmerkelijk debuut van Esmee De la Bretonière), een 14-jarige meisje dat voor het eerst ongesteld is geworden en met haar moeder Victoria (Van de Ven) een kampeervakantie in de Biesbosch doorbrengt. Daar blijkt de vloek van Xangadix zich te manifesteren en het is maar de vraag wat werkelijkheid is en wat fantasie…

Wel zeker is dat er bloed vloeit (in de vorm van hectoliters bietensap), Kenneth Herdigein optreedt in de rol van eerbiedwaardige Winti-professor en dat Theo Bierkens tekende voor het op maat gesneden camerawerk.

documentaire over cultfenomeen

Vooraf aan De Johnsons is de documentaire Xangadix Lives! (48’, geproduceerd door House of Netherhorror) te zien, waarin De Johnsons-fans Bram Roza en Yfke van Berckelaer de ontstaansgeschiedenis van de film uitpluizen. Roza was 8 jaar toen hij De Johnsons - zijn eerste horrorfilm – zag; sindsdien heeft de tot een cultfenomeen uitgegroeide film de grafisch vormgever nooit meer losgelaten. Van Berckelaer en Roza haalden alle hoofdrolspelers voor de camera en kregen alle making of-verhalen te horen, ongecensureerd en soms nog gekker dan de werkelijkheid!

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.