Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Onderdeel van Roemeense Cinema

4 maanden, 3 weken & 2 dagen

Roemenië, 1987. De zwangere studente Gabita besluit abortus te plegen. Haar vriendin Otilia staat haar bij. Als het uitkomt hangt beiden een zware gevangenisstraf boven het hoofd. En dat is nog maar één van de risico's die de vrouwen lopen. In 4 maanden, 3 weken & 2 dagen hebben de twee niet alleen de verklikkers van dictator Ceaușescu te vrezen. 

Eind 1989 kwam het Roemeense communistische bewind hardhandig ten val. Anders dan de Sovjet-Unie onder Gorbatsjov kende het land in de jaren daarvoor geen 'dooi'; de terreur ging tot op het laatste moment onverminderd door. Reden waarom Otilia de grootst mogelijke omzichtigheid betracht bij het vinden van de middelen en locatie die nodig zijn voor Gabita's abortus. Maar zelfs als alles geregeld lijkt, is de lijdensweg nog niet ten einde. Een illegale aborteur stelt extra voorwaarden aan zijn hulp.

allerintiemste drama

Met 4 maanden, 3 weken & 2 dagen brak de Roemeense New Wave definitief door naar een wereldwijd publiek. De film werd overladen met prijzen, waaronder de Gouden Palm van Cannes 2007. Regisseur Cristian Mungiu situeert het allerintiemste menselijke drama in de allergruwelijkste maatschappelijke context die je je kunt voorstellen.

wurggreep

In een opvallend ingetogen stijl, waarin scènes vaak in één take zijn gedraaid, geeft hij zijn personages alle ruimte. Dicht op de huid van Otilia ondergaan we mét haar de spanning en angst die haar geheime missie met zich meebrengt. Zelfs een onschuldig verjaarspartijtje wordt zo tot een kwelling. Zoals de Volkskrant destijds schreef: 'De film neemt je in een adembenemende omhelzing.' Zeg maar gerust wurggreep.

Op 8 januari is Dana Bunescu (editor van de film) aanwezig bij de voorstelling. Dominique Nasta, schrijfster van boeken over de Roemeense cinema en professor filmstudies, gaat met haar in gesprek.

panelgesprek

Op vertoon van een ticket voor de voorstelling van 4 maanden, 3 weken & 2 dagen (8 januari 21.15), ontvang je bij de kassa een gratis ticket voor het panelgesprek om 19.00.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is woensdag 12 februari 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z