A alma do osso

Voor zijn ‘trilogie over eenzaamheid’ trok regisseur Cao Guimarães naar de Minas Gerais-streek in het noordoosten van Brazilië. Daar filmde hij het leven van de kluizenaar Dominguinhos da Pedra, een man die al meer dan veertig jaar zwijgend in een grot woont. Voor de camera vertelt hij over zijn leven en dromen. Vertoning bij de tentoonstelling Locus: Apichatpong Weerasethakul – Cao Guimarães.

De 71-jarige Dominghuinhos leeft het leven op microniveau: zijn huis is een grot onder een overhangende rots, zijn dagelijkse bezigheden bestaan uit basale handelingen: een vuurtje ontsteken, een maaltijd bereiden en het zorgvuldig wassen van de talloze blikken en glazen potten die hij heeft verzameld. Water, vuur, wind en het verstrijken van de tijd - dat zijn de belangrijkste gegevens.

Wie alleen in de natuur leeft brengt zijn tijd grotendeels zwijgend door en richt zich contemplerend op de essentie van het bestaan, lijken de beelden te suggereren. Maar iedere kluizenaar heeft zijn geschiedenis; wanneer Guimarães het vertrouwen heeft gewonnen, vertelt Dominghuinos in associatieve monologen over zijn dromen, zijn verleden en de dood die komen gaat, onsentimenteel en zonder de redenen van zijn kluizenaarschap te onthullen.  

A almo do osso (The Soul of the Bone) maakt met O homen das multidões (The Man of the Crowd, 2013) en Andarilho (Drifter, 2007) deel uit van een filosofisch getinte trilogie over de regio Minas Gerais. Guimarães betitelde het drieluik als ‘de trilogie van de eenzaamheid'; hij bezocht – zonder vast reisplan, improviserend en experimenterend – twintig stadjes in de regio en onderzocht de artistieke implicaties van een geestesgesteldheid: hoe film je eenzaamheid?

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie