Bekijk trailer

a_dangerous_method_-_official_trailer_hd

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

A Dangerous Method

Cronenberg duikt andermaal in de diepste krochten van het onderbewustzijn met dit portret van Freud en Jung, die zelf bleken te kampen met geblokkeerde gevoelens.

Dit keer gebruikt Cronenberg geen echte parasieten als metafoor voor het gevaar van binnenuit, maar zijn het de weggestopte gevoelens die als bloedzuigers in onze psyche krioelen.

Cronenberg schetst de opkomst van de psychoanalyse door in te zoomen op de getroebleerde relatie tussen de Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung en zijn mentor, Sigmund Freud. De geestverwanten worden uit elkaar gedreven als Jung verliefd wordt op een van zijn patiënten, de hysterische Sabrina Spielrein (Keira Knightley), die na haar geslaagde psychoanalyse zelf zou uitgroeien tot invloedrijk psychiater.

De strenge beeldkaders weerspiegelen de onderdrukte gevoelens van het Victoriaanse tijdperk, die Freud en Jung in knetterende dialogen loswroeten. De schitterende cast van Viggo Mortensen en Michael Fassbender wordt aangevuld met een immer energieke Vincent Cassel als Otto Gross, een bandeloze psychiater die in de vrije liefde gelooft, stevig aan de hallucinogenen zit, en Jung aanmaant om zijn driften de vrije loop te laten: “Als ik één ding heb geleerd in mijn korte leven, dan wel dit: nooit iets onderdrukken.”