Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

trailer_-_a_foreign_affair_1948

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

A Foreign Affair

Een weergaloze Marlene Dietrich in een bruisende romantische komedie op de ruïnes van het naoorlogse Berlijn. De intelligente, cynische satire is verbazingwekkend kritisch over de manier waarop het Amerikaanse bezettingsleger omgaat met een land vol "open graven en gesloten harten".

Na een bezoek aan het door de geallieerden bezette Berlijn in de zomer van 1945 vat Billy Wilder het plan op om er een film op te nemen. Hij verzekert zich van de medewerking van de Amerikaanse autoriteiten met de belofte dat een Hollywoodkomedie meer voor de heropvoeding van de Duitse bevolking kan betekenen dan de zoveelste voorlichtingsfilm.

hongerige man

A Foreign Affair wordt deels opgenomen in een nog grotendeels verwoest Berlijn. Billy Wilder zet in zijn vlijmscherpe scenario idealisme (een naïef congreslid uit Iowa) tegenover cynisme (een ex-nazi zangeres, gespeeld door Marlene Dietrich). De film opent met een debat over hoe de stad herbouwd moet worden en wie dat moet financieren, een debat dat ook nu gevoerd had kunnen worden: "Als je een hongerige man een brood geeft, is dat democratie", zegt iemand. "Als je het in de verpakking laat, is het imperialisme." Wat volgt zijn vele gewaagde dialogen en oneliners: “How about a kiss now, you Beast of Belsen?”

immens populair

De rol van Marlene Dietrich als de opportunistische ex-nazi Erika von Schlütow is saillant, aangezien de bij Amerikaanse soldaten immens populaire Dietrich in de oorlogsjaren een felle anti-nazi was. Wilders satire over het naoorlogse leven in Berlijn valt slecht bij de geallieerde autoriteiten in Duitsland; de film mag er niet worden vertoond.

35mm preservation print courtesy of the UCLA Film & Television Archive

Op 8 juli is er in Eye een special rond de Berlijn-films van Billy Wilder. In Cinema Concerten wordt om 16.00 Menschen am Sonntag vertoond met live muziek, om 19.15 gevolgd door A Foreign Affair.  

We bieden op 8 juli voor €36 een arrangement aan: om 16:00 Cinema Concert Menschen am Sonntag (Robert Siodmak, 1929), vervolgens een maaltijd in Eye bar restaurant en om 19.15 A Foreign Affair.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00*
*zie tentoonstellingsdata

feestdagen
Met Kerst is Eye gewoon geopend. 31 december sluit Eye om 17.30; u kunt dan tot 16.30 (laatste entree) terecht in de tentoonstellingsruimte. Op Nieuwjaarsdag heten we u van harte welkom vanaf 12.00.

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z