Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

a_gentle_creature_-_trailer_nl

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

A Gentle Creature

Documentairemaker Sergej Loznitsa baarde een jaar of vijf geleden opzien met de speelfilms In the Fog en My Joy, inktzwarte en absurdistische portretten van een Rusland in verval. Voor A Gentle Creature baseerde hij zich losjes op een Dostojevski-verhaal, met als resultaat opnieuw een sardonisch-tragische fabel over de staat van het hedendaagse Rusland, met de geesten van Gogol, Kafka en Dostojevski op de achtergrond.

‘Van het kastje naar de muur’: op niemand lijkt deze uitdrukking zo van toepassing als op de naamloze hoofdrolspeelster in Loznitsa’s nieuwste film. Het sympathieke schepsel uit de titel heeft een man in een Siberische gevangenis zitten, naar wie ze pakjes stuurt. Op een dag komt een pakje terug, reden waarom de echtgenote zich in de bus zet naar Siberië.

De reis brengt de in een afgelegen dorp wonende vrouw in contact met alle lagen van de Russische bevolking, tot in de gevangenis, waar machtsbeluste bewakers de gevangenen en hun familie het leven tot een hel maken. Nooit zal de vrouw antwoord krijgen op de vraag waarom haar pakketten terugkomen, wel wordt ze vernederd en bespot door bureaucraten en belaagd door misdadigers en pooiers in de plaatselijke herberg.

vol van leven

In zijn nieuwste speelfilm – een mix van roadmovie en karakterstudie, eindigend in een fantastische droom – laat Loznitsa opnieuw weinig hoop voor de toekomst van Rusland. Corruptie, willekeur, geweld en onderdrukking zetten er de toon, drank, seks en misdaad zijn de enige ontsnappingsroutes, zo lijkt het. ‘Een film als een voorhamer’, schreef een Duitse criticus over Loznitsa’s nieuwste, die toch ook krioelt van leven en zwarte, surrealistische humor. Coproductie met de Nederlandse productiemaatschappijen Graniet Film (Marc van Warmerdam) en Wild at Art (Peter Warnier).

Bij de première van A Gentle Creature vertoont EYE ook My Joy en In the Fog. Alle drie de speelfilms van Loznitsa - My Joy, In the Fog én A Gentle Creature - stonden in de competitie van Cannes.  

...nietsontziende analyse van de Russische ziel...onvergetelijk... (**** NRC Handelsblad)

 ...scherp...hallucinerende aanklacht... (**** Het Parool)

 ...volstrekt eigen draai... (**** Trouw)

algemene informatie

openingstijden

ticketbalie:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*

vrij & za: 10.00 - 23.00*

*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00
vrij: 10.00 - 21.00


meer informatie

online prijzen

film
(NB! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier€10,-
reductie€8,50
vriend€7,50
kind t/m 11 jaar€7,50
Cineville, NFC, KNFGratis (mogelijk toeslag)
10 rittenkaart - alleen te koop aan onze kassa€80,-

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie* 

€ 8,50

vriend**

€ 7,50

museumkaart 

Gratis

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 
Cinevillepas€ 8,-

combiticket expositie & film

€16,50
bereikbaarheid

EYE ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.
meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z