Bekijk trailer

a_history_of_violence_2005_-_official_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

A History of Violence

Viggo Mortensen speelt een kalme restauranthouder die onverwacht gewelddadig uit de hoek komt. In zijn zestiende lange speelfilm richt Cronenberg zich niet op het groteske en het fantastische, maar neemt hij de levens van doodgewone mensen onder de loep.

Tom Stall is de eigenaar van een gemoedelijke coffeeshop in een kalm stadje in het middenwesten van de VS. Een echte family man, getrouwd met de aantrekkelijke Edie, vader van twee kinderen. Wanneer twee jonge criminelen de zaak binnenlopen, de deur dichtdoen en Tom bedreigen is de boot aan; met onverwachte efficiency legt Tom de jongens neer – van een van hen is het gezicht weggeschoten.

Hoewel Tom uitgroeit tot held van de dag, dringt zich de vraag op hoe deze man zich tot pistoolheld heeft kunnen ontpoppen. De wenkbrauwen gaan helemaal omhoog als een stel mannen vertelt dat Tom een verleden zou hebben als gewetenloze hitman, een man met sociopathische trekken kortom.

Met A History of Violence geeft Cronenberg, in eerdere jaren tot ‘The Baron of Blood’ gedoopt, blijk van zijn interesse in de psychologie van alledaagse personages in alledaagse omstandigheden. Maar wat is alledaags in een Cronenberg-film? Het zijn de vrouw, kinderen en kennissen van die aardige Tom Stall die het antwoord moeten geven. Ook met Ed Harris en William Hurt.

Op 4 augustus verzorgt literatuurwetenschapper en filmkenner dr. Jan Baetens (faculteit der Letteren, KU Leuven) een inleiding.