• Adam-Maryam Touzani
  • Adam-Maryam Touzani
  • Adam-Maryam Touzani
  • Adam-Maryam Touzani
  • Adam-Maryam Touzani
Bekijk trailer

adam_-_maryam_touzani_-_officiele_nl_trailer_-_binnenkort_in_de_bioscoop

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Picl

Adam

Zwanger, ongetrouwd, geen dak boven het hoofd: voor Samia, een jonge Marokkaanse vrouw in Casablanca, ziet de toekomst er weinig florissant uit. Totdat ze onderdak vindt bij de wat norse alleenstaande weduwe Abla, die een bakkerij heeft. Maryam Touzani’s debuutfilm is een invoelend portret van vrouwen die houvast bij elkaar vinden in een patriarchale maatschappij.  

Het is zeker niet de eerste deur waar Samia aanbelt. En ook Abla wil deze jonge, zwangere vrouw die plompverloren om hulp vraagt eigenlijk direct wegsturen. Maar dat is buiten Abla's achtjarige dochter Warda gerekend. Vooruit dan: ze zal deze verloren ziel enkele nachten onderdak geven.

bescherming

In dit even bescheiden als empathische regiedebuut is direct duidelijk dat de levens van de twee vrouwen zijn getekend door de patriarchale Marokkaanse maatschappij. Samia, ongehuwd en zwanger, is ergens voor op de vlucht, op de straten van Casablanca. En voor Abla, weduwe en alleenstaande moeder, zijn haar bescheiden woning en de aangelegen bakkerij die ze uitbaat haar fort, dat bescherming biedt tegen de buitenwereld.

liefde en brood

De details van wat hen hier bracht, worden gaandeweg duidelijk, terwijl de vrouwen, subtiel gespeeld door wereldster Loubna Azabal en Nisrin Erradi, langzaam nader tot elkaar komen. Een beetje zoals de ingrediënten voor Abla's broden hun geheimen pas prijsgeven wanneer ze met beleid en liefde worden gekneed. [IFFR]

Maryam Touzani is acteur, scenarioschrijver en regisseur. Haar korte films When They Slept (2017) en Aya Goes to the Beach (2015) ontvingen flink wat prijzen. Touzani werd geboren in Tanger en studeerde in Londen. Ze werkt samen met haar man, Nabil Ayouch, ook een filmer.  

voorfilm uit de collectie

The Brilliant Biograph: de vroegste beelden van Europa (deel 2) (Irish Mail, L&NW Railway - Taking up Water at Full Speed (GB 1898); Her Majesty the Queen Arriving at South Kensington (GB 1899); Spirit of His Forefathers (GB 1900))
Laat je meevoeren naar 120 jaar geleden en voel de opwinding van de eerste filmbeelden. In deze compilatie een voortrazende stoomtrein die op volle snelheid water tankt, de aankomst van koningin Victoria en Schotse edelen die uit hun schilderijen stappen. Soundtrack Martin de Ruiter.

ondertiteling bij deze film

8/8 17.00, 9/8 18.45 Engels ondertiteld, de andere vertoningen zijn met Nederlandse ondertitels.

voor 07 aug 2020 11:00

Bekijk deze film thuis op Picl, Eye's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.