Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • Aferim!
  • Aferim!
  • Aferim!
  • Aferim!
  • Aferim!
Onderdeel van Roemeense Cinema

Aferim!

In Aferim! - letterlijk vertaald: bravo! - maken politieman Costandin en zijn puberzoon jacht op een ontsnapte slaaf. De film van Radu Jude legt een stuk Europese geschiedenis bloot dat westerse schoolboeken nimmer heeft gehaald. Over in slavernij gehouden Roma in het vorstendom Walachije anno de jaren 30 van de 19de eeuw. Radu Jude is aanwezig voor een Q&A.

Walachije werd in 1862 ingelijfd door Roemenië, nadat de slavernij al zes jaar daarvoor was afgeschaft. Maar anno 1835 is er nog volop werk aan de winkel voor een politieman die in opdracht van een landeigenaar op zoek gaat naar de lijfeigene die diens vrouw zou hebben verleid. Zodra de ontsnapte slaaf, Carfin, is opgespoord, keren vader en zoon terug met hun buit. De status quo is hersteld. 

kluchtige oppervlakte

Met zijn boertige personages en folkloristische details zou het op op 35mm en in zwart-wit gedraaide Aferim! kunnen doorgaan voor een satire op een voorbije wereld en haar achterhaalde zeden en gewoonten. Maar kijk door de kluchtige oppervlakte heen en de film wordt al een stuk minder tijdgebonden. Want het zijn niet alleen de zigeuners die het hier moeten ontgelden, maar ook Joden, vrouwen en andere gemarginaliseerde groepen. 

western

De vorm mag verwant zijn aan de western - in de internationale trailer wordt zelfs letterlijk gerefereerd aan The Searchers en Red River - het universum van Jude's film is tegelijk absurder en cynischer. Als Roemeense Oscar-inzending voor de beste niet-Engelstalige film haalde Aferim! niet de shortlist, maar op de Berlinale van 2015 won Jude terecht de prestigieuze Zilveren Beer voor beste regie.

Regisseur Radu Jude is op 11 januari aanwezig bij de voorstelling van Aferim!. Filmjournalist Andrej Gorzo gaat dan met hem in gesprek (voertaal: Engels).

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is woensdag 12 februari 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z