• Ali
  • Ali
  • Ali
Bekijk trailer

ali_trailer

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Ali

Al vanaf The Jericho Mile uit 1979 draait het in de films van Michael Mann om geobsedeerde mannen: van sportlui en rechercheurs tot gangsters. Met Ali, zijn biopic over bokser Muhammad Ali, voegde Mann aan dat rijtje onverzettelijke personages misschien wel het meest kleurrijke toe. Een controversiële figuur in wie een beetje acteur maar al te graag zijn tanden zet. De keuze voor Will Smith, voormalig rapper en ster van de jaren 90-sitcom sitcom The Fresh Prince of Bel-Air, was misschien niet de meest voor de hand liggende, maar pakte voortreffelijk uit.

De film beslaat tien jaar van Ali's carrière, de periode tussen 1964 en 1974, waarin de bokser zich bekeerde tot de islam en zijn oude naam, Cassius Clay, inruilde voor Muhammad Ali. In '64 versloeg hij wereldkampioen zwaargewicht Sonny Liston, tien jaar later heroverde hij zijn titel op George Foreman tijdens de legendarische Rumble in the Jungle in Kinshasa. Smith ging all the way voor de rol. Hij kwam twintig kilo aan, trainde tot zeven uur per dag en vocht voor de camera met echte boksers die echte stoten uitdeelden.

schrik van het witte establishment

Maar met Ali op de voorgrond trekken aan de kijker ook tien turbulente jaren uit de Amerikaanse geschiedenis voorbij: Martin Luther King, Malcolm X, rassenrellen en Vietnam. De memorabelste rol naast die van Smith als schrik van het witte establishment komt trouwens voor rekening van een onherkenbaar geschminkte Jon Voight als bevriende sportjournalist. Ironisch genoeg dezelfde acteur die zich tegenwoordig opwerpt als hartstochtelijk supporter van Donald Trump.

voor 18 sep 2019 14:00

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.