• alice in wonderland (1903)
  • Alice in Wonderland 1949
  • Alice, The Virtual Reality Play (2017)
Onderdeel van Alice, Alice filmprogramma

Alice in Wonderland Openingsavond

Aftrap van Alice, The Virtual Reality Play, een absurde VR-ervaring van het Franse DV Group, te zien van 22 december 2019 t/m 4 januari 2020 in Eye. Op de feestelijke openingsavond duiken we in het konijnenhol met een lezing en veel filmfragmenten.

De filmzaal verandert vanavond in Wonderland: in het Eye-programma Through the Looking Glass zijn zowel vroege als recente Alice-verfilmingen te zien, samen met werk van regisseurs die zich door het idee van verplaatsing, wisselende tijdzones en ontmoetingen met fantastische wezens hebben laten inspireren.

Ook is er een gesprek met een van de interactieve acteurs over het ontwikkelen en spelen van Alice, The Virtual Reality Play.

fotograaf Lewis Carroll

Te gast op de openingsavond is ook Lindsay Smith, auteur van Lewis Carroll - Photography on the Move. Ze geeft een inleiding over Alice in Wonderland, Lewis Carroll en Alice Liddell, het meisje dat Lewis veelvuldig fotografeerde en dat model stond voor Alice in Wonderland, en aan wie hij ook de verhalen vertelde. 

Hoewel hij nu vooral bekend staat als de auteur van de Alice-boeken, was Lewis Carroll minstens evenveel geïnteresseerd in fotografie als in schrijven. Lewis Carroll: Photography on the Move laat zien dat veel van de interesses uit de boeken van Carroll ook aanwezig zijn in zijn fotografie, met name de grenzeloze verbeelding van kinderen.

boodschappen

Te zien is ook de allereerste Alice-film, Alice in Wonderland (1903, Cecil Hepworth, Percy Stow). Alice in Wonderland was in 1903 de langste film ooit geproduceerd in Groot-Brittannië: hij duurde ongeveer 8 minuten.

Alice werd gespeeld door studiosecretaresse Mabel Clark, die naast het acteren ook de boodschappen deed. Professionele acteurs waren afwezig, dus alle studiomedewerkers speelden een rol, ook regisseur Hepworth, die te zien is als pad. Hij stond erop dat de beelden trouw bleven aan de tekeningen van Sir John Tenniel, de originele illustrator van het verhaal van Lewis Carroll.

Verder een vooruitblik op het Alice-programma met filmfragmenten ingeleid door Eye-programmeurs Anna Abrahams en Ronald Simons.

Do-More

Geen zin om alleen te gaan? Ga samen met Do-More.nl.

voor 22 dec 2019 19:15

do-more.nl

Geen zin om alleen te gaan? Spreek af met anderen via do-More.nl.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.