• Alphaville
  • Alphaville
  • Alphaville
Bekijk trailer

alphaville_trailer

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Onderdeel van The Man Machine

Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution

In de toekomst worden de inwoners van Alphaville geregeerd door het meestercomputerbrein Alpha 60. Diens schepper, professor Von Braun, wil de mens reduceren tot dociele arbeidskracht, geheim agent Lemmy Caution (Eddie Constantine) komt orde op zalen stellen. Godards pastiche van Fritz Langs Metropolis geldt als unieke dystopische mengeling van sf, film noir, spionageverhaal en cultuurkritiek. Op 5 november voorafgegaan door een lezing van Hans Schnitzler, filosoof en auteur van Het digitale proletariaat

Godard, bewonderaar van de genrefilm, had Constantine aan het werk gezien in de verschillende afleveringen van de Lemmy Caution-films uit de jaren vijftig. Constantine trad erin op als de hard boiled detective met het stoïcijns-melancholische gezicht, een man met harde vuisten, grote dorst en gevoel voor ironie.

supercomputer

Voor zijn pastiche op het idee van de totalitaire technopolist leek Constantine de ideale hoofdpersoon: als de intergalactische privédetective Lemmy Caution stapt hij de toekomst in en treedt het kwade genius Von Braun tegemoet. Diens mooie, maar gehersenspoelde dochter Natasja (Anna Karina) moet Caution de geheimen van supercomputer Alpha 60 leren ontrafelen om de geknechte mensheid te bevrijden.

pop art

De film werd deels opgenomen in de Parijse buitenwijken; vanwege de futuristische art-direction – veel gebruik van plastic, neon en andere kunststof materialen – gold Alphaville als een van de eerste Europese pop art-films.

lezing

Op 5 november voorafgegaan door een Nederlandstalige lezing van Hans Schnitzler, filosoof en auteur van Het digitale proletariaat. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de invloed van technologie op onze alledaagse leefwereld. Naarmate mens en machine steeds meer samensmelten, wordt de vraag naar wat het betekent om mens te zijn steeds actueler. Worden we gereduceerd tot batterijen voor de machines of behouden we onze waardigheid en autonomie? Hoe kunnen we ons verhouden tot de vergaande virtualisering en digitalisering van het alledaagse leven?

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie