Koop je film- en tentoonstellingstickets online.
In Cinema 2 is tijdelijk een huiskameropstelling opgezet. Lees hier meer.

  • Amussu
  • Amussu
  • Amussu
Bekijk trailer

hot_docs_2019_trailers_amussu

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Trembling Landscapes

Amussu

Marokkaanse dorpelingen komen in opstand tegen de grootste zilvermijn van Afrika. Ze gebruiken muziek, film en theater als een vredige vorm van protest tegen de anonieme machthebbers.

Een roofzuchtige zilvermijn heeft decennia lang water uit de bodem van Imider, Zuidoost-Marokko gezogen. Hierdoor zijn de amandelboomgaarden van een Amazigh-gemeenschap uitgedroogd. "We weten niet eens of we wel bestaan voor deze staat,” zegt een oudere man.

Uit angst dat hun kwetsbare oase zou verdwijnen en hun levensonderhoud zou worden vernietigd, kwamen de dorpelingen in 2011 vreedzaam in opstand en sloten een grote waterleiding richting de mijn af. Acht jaar later blijven ze zich verzetten in een protestkamp dat nu is veranderd in een klein dorp op zonne-energie.

veerkracht

De grootste zilvermijn van Afrika is geen gemakkelijke tegenstander. Het wordt gesteund door samenwerkende inlichtingendiensten en agressief beschermd door de politie. Tientallen zijn gearresteerd omdat ze deelnamen aan wat de dorpelingen 'Amussu xf Ubrid n ’96' (Movement on Road ’96) hebben genoemd. Toch blijven de veerkrachtige dorpelingen weerstand bieden met de weinige middelen die ze hebben: liedjes, wekelijkse bijeenkomsten, een camera, een filmfestival en eindeloze vindingrijkheid.

voor 27 nov 2020 16:30