An Evening about Amar Kanwar

Kunstenaar en sociaal activist Amar Kanwar onderzoekt in zijn verontrustende, maar ook ontroerende werk de aard van onderdrukking en het moedige verzet daartegen van de bevolking. Selene Wendt, curator van de tentoonstelling A Sheet of Paper Can Become a Knife, geeft deze avond een introductie bij twee van zijn films, A Season Outside en Such a Morning. Voorafgaande aan Such a Morning zal er 15 minuten pauze zijn. 

a season outside

In A Season Outside (1997, 35') neemt Amar Kanwar het conflictgebied bij de grens tussen India en Pakistan als basis voor een intens persoonlijk en filosofisch cinematisch essay over de vele vormen van geweld en geweldloosheid. Kanwars film opent met het sluiten van de poort aan de grens bij Wagah-Atari, waar nationalistische agressie aan beide kanten de kop opsteekt. Dit geënsceneerde conflict laat zien hoe fysieke agressie zowel culturen als individuele menselijke geesten kan infecteren.

such a morning

Een beroemde professor in de wiskunde geeft  zonder goede reden zijn baan op, en trekt zich terug in de wildernis waar hij in een verlaten treinwagon gaat wonen. Such A Morning (2017, 85'), eerder te zien op Documenta 14, stelt de existentiële vraag: hoe te leven in het heden?

Selene Wendt is de curator van een tentoonstelling die momenteel bij het Prins Claus Fonds te zien is, A Sheet of Paper Can Become a Knife. Deze avond vindt plaats in het kader van deze tentoonstelling en de Eye-tentoonstelling A Tale of Hidden Histories, en wordt georganiseerd in samenwerking met het Prins Claus Fonds.

over Amar Kanwar

Amar Kanwar (New Delhi, 1964) ontving 2017 de Prins Claus Prijs. Kanwar is kunstenaar, filmmaker en sociaal activist, die zich inzet voor het maken van kunst als antwoord op sociale rechtvaardigheid. Met zijn films en multimedia-installaties onderzoekt hij machtspolitiek, geweld, ecologie, seksualiteit en rechtvaardigheid. Zijn werk is vaak gebaseerd op verhalen uit conflictgebieden.

Om de impact van zijn werk te vergroten zorgt Kanwar ervoor dat zijn werken een breed publiek bereiken, van locale filmclubs en organisaties in de gemeenschappen waar de problemen het meest nijpend zijn, tot exposities en filmfestivals over de hele wereld. Zijn werk geeft aan hoe belangrijk het is om als individu of gemeenschap in verzet te komen, en dat poëzie en kunst als getuigenis kunnen dienen tegen onrechtvaardigheid.

credits
afbeeldingen 1 & 2:
Amar Kanwar
A Season Outside, 1997
(Video still)
Video, colour, Sound, English, 30min
Courtesy of the artist and Marian Goodman Gallery

afbeeldingen 3, 4 & 5:
Amar Kanwar
Such a Morning, 2017
(Video still)
Single channel digital video, color, sound; 85 min. looped
Courtesy of the artist and Marian Goodman Gallery

eye havendiner

Havendiner

20 mei sluiten we Shell Shock feestelijk af met een groot havendiner. Kom Syrisch eten en dansen aan het water!

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.