Bekijk trailer

apocalypse_now_final_cut_-_nederlands_ondertitelde_trailer

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Apocalypse Now: Final Cut

Francis Ford Coppola’s epos over de waanzin van de Viet­namoorlog, met Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Du­vall en Dennis Hopper in de hoofdrollen, is wel omschreven als een oorlog op zich. De kosten liepen legendarisch uit de hand en de omstandigheden op de set waren gespannen. Nieuwe, in 4K gerestaureerde versie.

‘Dit is geen film over Vietnam. Deze film ís Vietnam.’ Francis Ford Coppola’s oordeel over Apocalypse Now mag klinken als grootspraak, de uitspraak is niet ver bezijden de waarheid. Hoofdrolspeler Martin Sheen werd getroffen door een hartaanval, het budget liep op tot 31 miljoen dollar en de opnames verzandden in vier lange maanden afzien in de jungle van de Filipijnen.

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

doorgeflipt

Marlon Brando leverde een onvergetelijke mompelmonoloog af als de waanzinnige kolonel Kurtz (‘I've seen horrors...’) die heerst over een zelfgeschapen minirijkje in de jungle, en Dennis Hopper speelt een doorgeflipte oorlogsfotograaf die angstwekkend dicht bij Hoppers drugsdoordesemde zelf blijft.

De openingsscène met een zwetende Martin Sheen onder de ventilator in een Vietnamse hotelkamer en de helikopteraanval op de maat van Wagners Walküre-thema behoren onderhand tot het collectief filmisch geheugen. En dan hebben we Robert Duvalls optreden als de napalm-minnende luitenant-kolonel Bill Kilgore nog niet eens vermeld. Twee Oscars: voor het camerawerk van Vittorio Storaro en het sounddesign.

ultralage helikoptergeluiden

De Final Cut is een nieuwe hoge-resolutiescan met gereviseerde soundmix (nu met de ultralage geluiden van de helikopter) en is twintig minuten korter dan Redux.

setfotograaf herontdekt

Verrassend, maar waar: de setfotograaf van Coppola's magnum opus was de van oorsprong Nederlandse (oorlogs)fotograaf Chas Gerretsen. De documentaire Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now (32') laat tientallen ongepubliceerde foto's van de set in de jungle zien en vertelt het verhaal van Gerretsen, avonturier vanaf jonge leeftijd. Hij werd in de jaren zeventig plotseling wereldberoemd met zijn, toen nog, bescheiden oeuvre.

Coppola nodigde Gerretsen uit als setfotograaf op grond van diens oorlogservaringen. De documentaire (coproductie van KINO met het Nederlands Fotomuseum) bevat een diepgaand interview met Gerretsen en toont onder meer gesneuvelde scènes en tientallen niet eerder geziene foto’s van Marlon Brando, Dennis Hopper en Martin Sheen.  Eye vertoont de documentaire Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now van Baris Azman, eens per week voorafgaand aan Apocalypse Now.

Heart of Darkness

Als extra vertoont Eye op 20 januari Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse, de documentaire over de waanzin op de set van Apocalypse Now.
 

...spectaculaire restauratie van geluid en kleur...krijgt nu nog meer lading... verbluffende, ongekend contrastrijke kleurpracht... (***** De Volkskrant)

...een weergaloze ervaring...oogt mooier dan ooit...werkelijk schitterend...briljante verbeelding...verbetering van de Reduxversie, die bij de overzetting naar digitale projectiesystemen in beeld en geluid aanzienlijk is opgeknapt...Als dichterlijke verbeelding van de gekte van de Vietnamoorlog laat Apocalypse Now alle andere films ver achter zich... (***** Het Parool)

...adembenemend...meer diepte en details...Nu valt extra op hoe secuur Coppola zijn film heeft gecomponeerd... (***** NRC Handelsblad)

 
landelijke vertoningen Apocalpyse Now: Final Cut

voorfilm

 Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now (32') wordt als voorfilm getoond bij de volgende voorstelling(en): 

  • 18/01 10:30

voor 18 jan 2020 10:30

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is woensdag 12 februari 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student €8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.