Bekijk trailer

arabian_nights_-_officiele_nl_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Arabian Nights: Volume 3: The Enchanted One (Let op! Andere locatie: De FilmHallen)

Miguel Gomes’ epische trilogie over de recente Portugese geschiedenis werd ontvangen als ‘een niet te missen cinematografische ervaring’. In het afsluitende deel van zijn op Duizend-en-een-nacht geïnspireerde allegorie treedt vertelster Sheherazade op de voorgrond. Zij staat stil bij het lot van de straatarme Portugese zangvogeltrainers. De vinken zingen ondertussen prachtig.  

Gomes, die eerder bekendheid kreeg met de festivalhit Tabu (2012), over de erfenis van het Portugese kolonialisme), constateerde grote woede bij zichzelf toen Portugal rond 2010 gedwongen werd dramatische bezuinigingen door te voeren. De shocktherapie van het IMF en de Europese Commissie had massale ontslagen tot gevolg, vele Portugezen belandden onder het bestaansminimum.

De regisseur besloot een driedelige epische vertelling te draaien als speelse, maar gemeende kritiek op het nietsontziende 21ste-eeuwse kapitalisme en liet zich inspireren door de sprookjesverhalen van Duizend-en-een-nacht

In het derde en laatste deel (‘de blijmoedige’) laat Gomes de mooie Sheherazade door een als Baghad vermomd Marseille dwalen, waar ze, verfrist door een romantsiche escapade, haar vader ontmoet, de Grootkalief. Hem vertelt ze het verhaal van de arme arbeiders die in de heuvels rond Lissabon vinken vangen om ze te trainen voor zangwedstrijden; iedere vogel krijgt zijn repertoire, in de hoop dat hij zijn tegenstanders zal overtroeven. De vinken zingen klaaglijk-mysterieus, hun gekwinkeleer een prachtige evocatie van alles wat onzegbaar blijft. 

Vanaf 17 maart zijn de films te zien in de door EYE geprogrammeerde Parisienzaal in de FilmHallen.